DTU-ledelse fjerner anonyme #Metoo-plakater: »Jeg vågner på Kampsax ved, at han har hånden nede i min KABS-dragt«

DTUs ledelse har stoppet en anonym plakatkampagne mod sexchikane, efter den havde været i gang i en en time. Formanden for DTUs studenterorganisation erkender, at DTU har manglet en procedure ved sexchikane, men også at man arbejder på at sætte fokus på problematikken.

Plakaterne, der natten til mandag blev sat op på DTU. Efter en time var de pillet ned igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: #ogsåpåDTU
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var kælderen under 101, mens jeg var rus. Han forsøgte at få hånden ind under min bluse, jeg rykkede mig væk, men han blev vred. Han er DTU-ansat, og jeg tænker på det, hver gang jeg ser ham.«

»Jeg vågner på Kampsax (kollegiet, red.) ved, at han har hånden nede i min KABS-dragt. Jeg havde bare lånt en sofa for lige at sove branderten ud.«

Det er to af de citater, der stod på 150 plakater med studerendes oplevelser af forskellige former for sexchikane, der mandag morgen blev hængt op på DTUs vægge.

En time efter havde ledelsen pillet dem ned igen, fordi afsenderen var anonym og kun underskrevet en mailadresse og hashtagget »ogsåpådtu«.

Ifølge formanden for DTUs studenterorganisation Polyteknisk Forening, Lars Holm, kommer plakaterne ikke tilbage på DTUs vægge.

»Nej, vi vil ikke hænge opslag op, som ingen ved, hvem er afsender på. Men vi vil gerne hænge andre typer plakater op, som tager det her emne op og sætter fokus på det,« siger Lars Holm.

Han forstår godt, at anonymiteten bunder i bekymringen over at blive stemplet, men ikke desto mindre er det svært at gøre noget ved sagerne uden afsender.

»Vi har ikke oplevet, at de studerende er kommet til os med præcist denne kampagne, og derfor synes vi også, at det er lidt mærkeligt med den her anonyme gruppe, der er gået uden om os. Vi har tidligere hørt enkelte af deres udtalelser, men da de ikke har ville anmelde det, har vi ikke kunne gøre noget, fordi procedurerne ikke har været klare,« siger han.

Hensigten med plakaterne er ifølge gruppen selv at vise, at sexchikane findes på DTU. I en mail til Berlingske begrunder folkene bag #ogsåpåDTU deres anonymitet med, at det ikke er kampangnes hensigt at få sagerne efterforsket.

»Vi mener, at vi med plakaterne har gjort opmærksom på et generelt problem, som bør håndteres med en generel indsats på området, og ikke kun med fokus på anmeldelse af enkeltsager. Vi forstår godt, at havde vi villet gå efter navngivne personer, så måtte vi selv lægge navn til anklagerne, men det er netop ikke kampagnens formål,« skriver de blandt andet og understreger, at de derfor stadig vil være anonyme.

Desuden er plakaterne en reaktion på en artikel i Information fra sidste uge, hvor DTUs rektor, Anders Bjarklev, blev citeret for, at ikke »særligt mange studerende har haft oplevelser med sexchikane i deres studiemiljø«.

Anders Bjarklev har senere sagt til Ingeniøren, at han ikke er blevet retvisende citeret. Også for ham er det anonyme hovedårsagen til, at plakaterne er pillet ned.

»Som ledelse vil vi stå vagt om enhver, der vil bringe deres ting frem. Hvis en underviser så meget som overvejer at lave repressalier over for en studerende, er det afskedigelsesgrund. Du kan sagtens blive behandlet anonymt af en psykolog, men skal vi agere over for krænkeren, skal den krænkede give samtykke til, at vi kan gå videre med sagen,« siger Anders Bjarklev.

Formanden  for studenterorganisationen ser plakaterne som en anledning til at fokusere på det arbejde, universitetet og Polyteknisk Forening allerede har sat i gang for at komme problemer med sexisme til livs.

»Det handler helt klart om at skabe en kulturændring. Er man blevet udsat for sexchikane, så skal der ligge en soleklar procedure fra DTUs side, for det har der ikke gjort indtil nu,« siger Lars Holm.

Indtil videre har der været en ligestillingspolitik for DTUs ansatte, men ikke for de studerende. Det skal der laves om på – de kommende dage skal studenterorganisationen mødes med ledelsen for at drøfte netop den problemstilling.

»Det er superærgerligt at blive udstillet på denne her måde, særligt når DTU er et af de eneste universiteter, der har en styregruppe for ligestilling og mangfoldighed,« siger Lars Holm.

Han peger på, at der eksempelvis er strenge regler for, at rusvejledere ikke må være sammen med studerende. En del af arbejdet for DTU ligger i at sikre en aktiv indsats fra ledelsens side, når en studerende er udsat for chikane, siger han.

Til april kommer resultatet af universitetets tilbagevendende studiemiljøundersøgelse, hvor der bliver spurgt om oplevelser af netop sexchikane og krænkelser. Desuden opfordrer Lars Holm til, at de studerende benytter sig af universitets psykolog eller studievejledning.