Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Når passagererne fortsat må leve med stor mangel på lokomotiv- og togførere på Kystbanen, rækker årsagen helt op i topledelsen i DSB, som lige nu forhandler med Dansk Jernbaneforbund om milliardbesparelser.
DSB Øresund bekræfter, at man kort før opsplitningen af DSB First i en dansk og en svensk del opfordrede svenske ansatte i selskabet til at søge over i DSB Øresund. To svenske togførere nåede at skrive under på kontrakten - men de øvrige ansøgere fik deres planlagte jobsamtale aflyst.
»Jeg kan bekræfte, at der ikke blev gennemført samtaler eller ansættelser. På det tidspunkt har jeg drøftelser med DSB og DSBs koncernledelse, og der beslutter jeg sammen med at stoppe ansættelser i DSB Øresund,« siger driftsdirektør i DSB Øresund Lars Nordahl Lemvigh.
Det skete, selv om DSB Øresund mangler så meget personale, at de ikke på egen hånd kan leve op til Kystbanens køreplan, som Berlingske fortalte sidste weekend. I stedet må DSB Øresund leje medarbejdere af DSB i det omfang, det er muligt.
Krav fra fagforeningen
Men ifølge de afviste svenske togføreres fagforening, SEKO Klubb Öresundståg, fortalte DSB Øresund, at årsagen var pres fra det danske togpersonales fagforbund, da de ringede for at aflyse jobsamtalerne:
»De fik at vide, at ansættelserne var stoppet af Dansk Jernbaneforbund,« siger Jonas Pincini, der er formand for SEKO Klubb Öresundståg.
»Jeg synes, det er synd, de ikke fik lov at arbejde i Danmark. Det ville have løst - om ikke alle - så i hvert fald mange af de problemer, de har med personalemangel,« siger Jonas Pincini.
Dansk Jernbaneforbund afviser, at man har krævet, at de svenske medarbejdere ikke blev ansat, men formand Ulrik Salmonsen bekræfter, at man har vredet armen om på DSB-ledelsen. De to parter forhandler lige nu om store besparelser, hvor DSB skal barbere en milliard kroner af omkostninger hvert år.
»Jeg har sagt, at det er deres (ledelsens, red.) valg - men hvis DSB Øresund ansætter svenskere, kan vi ikke medvirke til effektiviseringer i DSB,« siger Ulrik Salmonsen. Han kan ikke forestille sig, at der er nogen i DSB-ledelsen, der ikke kender til kravet, som, han mener, er rimeligt:
»Hvis der manglede personale, og der ikke var noget ledigt dansk personale, var vi ligeglade med, om de ansatte svenskere eller danskere. Men vi er ikke ligeglade med, at man ikke kan flytte dem over i datterselskabet (DSB Øresund, red.), hvis man skal fyre nogen,« siger Ulrik Salmonsen.
Pendlerne er skuffede
Men ifølge adm. direktør i DSB Øresund - og medlem af koncernledelsen i DSB - Gert Frost har pres fra Dansk Jernbaneforbund dog ikke noget med sagen at gøre. Beslutningen er truffet af DSB selv:
»Nej, det er os, der bestemmer, om der skal ansættes flere eller ej,« siger Gert Frost, der mener, det giver god mening at vente med at ansætte i DSB Øresund, til det er afgjort, hvor mange der skal fyres i DSB:
»På den måde kan vi sørge for, at hvis der skulle blive nogen til overs andre steder i DSB, så er der mulighed for dem for at få en anden ansættelse,« siger Gert Frost. Han mener ikke, passagererne mærker noget til personalemanglen, da man lejer det manglende personale af DSB - mens Dansk Jernbaneforbund tidligere har kædet en forringet køreplan i weekenden direkte sammen med problemet.
Uanset sammenhængen mener pendlerne, at situationen er uacceptabel:
»Vi er sådan set ligeglade med, hvad årsagen er til, at togdriften ikke leveres - den skal bare leveres. Det er en kæmpe skuffelse, at de ikke kan det,« siger Michael Randropp, der er talsmand for Kystbanependlerne.