DSB: Mundbind er kun nødvendigt i S-togene – men hav det med i tasken for en sikkerheds skyld

Det bliver i udgangspunktet ikke aktuelt for passagerer i regional- og intercitytogene at tage mundbind på for at følge Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger. Men det ser anderledes ud for de borgere, der skal med S-tog og metro, lyder det fra DSB og Metro Service.

 
Sundhedsstyrelsen har anbefalet af bruge mundbind i visse situationer nu. Flere studier viser, at det har en effekt. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Ida Meesenburg og Mathilde Oda Jørgensen Fold sammen
Læs mere

Når der er trængsel i den offentlige trafik, anbefaler Sundhedsstyrelsen nu, at borgere hiver et mundbind ned over næse, mund og sætter elastikkerne fast bag ørerne.

Men præcis hvornår er der så mange med metroen eller toget, at man skal finde mundbindet frem, hvis man vil følge myndighedernes anbefalinger? Det har Berlingske spurgt DSB og Metro Service.

Hos DSB fortæller Tony Bispeskov, at mundbindet i udgangspunktet slet ikke behøver at komme på, når man rejser på de længere strækninger med regional-, intercity- og intercitylyntogene. Det skyldes, at kravet om pladsbilletter allerede sørger for, at folk kan sidde i passende afstand af hinanden, når de rejser.

»Man må gerne sidde ved siden af hinanden, hvis man sidder i samme retning. Sidder man over for hinanden, skal der være minimum en meter mellem – og det er der i togene,« siger Tony Bispeskov.

Han understreger dog, at der kan opstå situationer, hvor folk kan komme til at stå tæt, eksempelvis hvis en afgang bliver aflyst. Derfor er det en god idé at have et mundbind i tasken for en sikkerheds skyld.

ARKIVFOTO: Mundbind anbefales nu af Sundhedsstyrelsen, når der er trængsel i den offentlige trafik. Men det er i udgangspunktet ikke nødvendigt i regional- intercity- og intercitytyntogene, lyder det fra DSB. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen.

Under en meter i S-toget

Anderledes ser det dog ud i S-togene, hvor man ikke kan bestille plads, og hvor der er under en meters afstand på de pladser, hvor man sidder over for hinanden. Derfor opstår der nemmere en situation her, hvor man ikke kan overholde den anbefalede afstand til sine medpassagerer – særligt i myldretiden fra næste uge, hvor mange elever begynder i skole, og mange vender tilbage fra ferie og skal på arbejde igen, konstaterer informationschefen.

Tony Bispeskov fortæller, at man som passagerer kan orientere sig på pladspårejsen.dk om den aktuelle situation på S-togsnettet, ligesom der vil blive kaldt ud over højttalerne på perronerne. Men da det er en anbefaling, så er det i sidste ende op til kunderne selv at vurdere, om og hvornår mundbindet skal på.

»Hvis ikke passagererne tager mundbind på, så har vi ikke nogen sanktionsmuligheder. Vi begynder ikke at hive folk ud eller holde togene tilbage. Vi appellerer til, at folk udviser samfundssind,« siger han og fortæller, at det på samme måde bliver op til de ansatte i togene selv at vurdere, om og hvornår de vil have mundbind på.

Personale med mundbind i metroen

I København og på Frederiksberg vil personalet i metroen bære mundbind i myldretiden, fortæller relations manager i Metro Service Jan Bräuner.

»Det er i udgangspunktet for at beskytte vores personale, men så sandelig også vores passagerer,« siger han og uddyber:

»Men det er også for at sende et godt signal, hvis nogle skulle have glemt det om at finde mundbindet frem fra tasken.«

Ligeledes vil man på informationsskærme og over højttalere hjælpe passagererne med at overholde myndighedernes anbefalinger, forklarer han.

Heller ikke i metroen vil folk blive mødt af krav og restriktioner, hvis de ikke ønsker at tage mundbind på.

»Det er op til den enkelte borger, om man ønsker at tage imod de anvisninger, der kommer fra sundhedsmyndighederne. Men vi vil gerne gå forrest med et godt eksempel,« siger Jan Bräuner.