DSB indgik kontroversiel aftale med PR-bureau

DSB har ulovligt brugt penge på at sætte en kritisk journalist ud af spillet, mener ekspert på baggrund af dokumenter, som 21 Søndag på DR1 præsenterede søndag aften.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DSB har samarbejdet med PR- og lobbyistbureauet Waterfront Communications. Ifølge en mail fra Waterfront til DSB-topchef Peder Nedergaaard Nielsen har samarbejdet gået ud på at holde journalist Lars Abild, der gennem tiden har skrevet mange kritiske artikler om DSB, travlt beskæftiget, så han ikke kunne presse DSB i medierne med sine kritiske artikler. Det kom frem i 21 Søndag på DR1 her til aften.

Lars Abild løste i to år opgaver for PR-bureauets kunder uden at få oplyst, at hans ansættelse i virkeligheden var finansieret af DSB.

Mark Ørsten, medieforsker ved Roskilde Universitet, betegner aftalen som lyssky:

- Jeg synes, at vi her snakker om metoder, som man må forvente i kriminalfiktionens univers. Og jeg er meget overrasket over, at en offentlig virksomhed i Danmark er med på, at det er sådan, man undgår offentlig kritik, sagde han til 21 Søndag.

Lars Abild opdagede aldrig fælden, som DSB og Waterfront havde lagt for ham.

- Jeg kan jo godt se, at de har taget min tid, som jeg kunne have brugt til noget andet. Og helt ærligt, så synes jeg, at det er vanvittigt, at DSB har været villige til at indgå i sådan et samarbejde, det fatter jeg simpelthen ikke, sagde han til 21 Søndag.

Waterfronts direktør, Lars Poulsen, afviser i en mail til 21 Søndag, at der eksisterer en aftale mellem DSB og Waterfront om at begrænse Lars Abilds kritiske artikler.

- På samme måde som jeg må afvise, at Waterfront skulle have modtaget penge med det formål at begrænse Lars Abild i sine journalistiske udfoldelser, skriver Lars Poulsen.

Erhvervsjurist Sten Bønsing fra Aalborg Universitet har set 21 Søndags dokumentation:

- Det fremgår jo helt tydeligt, at de forsøger at sætte en journalist ud af spillet ved at finansiere, at han bliver ansat i et mediebureau, så han ikke længere skriver kritisk om DSB. Det, mener jeg, er et ulovligt formål at forfølge, sagde han til 21 Søndag.