DSB: Giv ikke penge til tiggerne

Sigøjner-tiggere i S-togene er i øjeblikket et stort problem for DSB, der nu overvejer at advare togrejsende via skiltning i togene, højtalerudkald og store annoncer i gratisaviserne.

»Der går ikke én dag, uden at jeg har en S-togsrevisor, der fortæller, at passagerer er blevet genereret af dem, og vi får rent faktisk mange kundeklager. Vores budskab til passagererne er: Lad være med at give dem penge, ellers får vi en invasion,« siger toginstruktør Kjeld Thomsen fra S-tog Service, der understreger, at betleriet er dybt organiseret.

»Tidligere var det lidt nemmere, fordi de ikke havde billet, og så kunne vi bare smide dem af toget. Det har de lært nu. De kører på 24-timers billetter, og så har de en mand stående på en station, som de med jævne mellemrum afleverer pengene til. For de ved godt, at hvis politiet hapser dem, så ryger pengene.«

I slutningen af juni bad DSB Københavns Politi om hjælp til det omfangsrige problem og på to dage lavede politiet derfor civile patruljeringer af de særligt udsatte S-togsstrækninger. Det resulterede i sammenlagt ni anholdelser af rumænere for henholdsvis tyveri, betleri og behændighedsspil, oplyser Station City.

Flere lommetyve
Ifølge Kjeld Thomsen er det særligt tiggerne, der florerer i togene. Lommetyvene og gadehandlerne, der forsøger at sælge alt fra roser til blinkende små-legetøj, opholder sig mest på stationerne. Toginstruktøren frygter dog, at også omfanget af lommetyve vil stige.

»Det er ikke helt blevet sæson for lommetyvene endnu, de plejer at komme lidt senere. Jeg gruer for, at vi kommer til at se lige så mange flere lommetyve i år, som vi har set flere tiggere,« lyder det.