DSB: Første timer med id-tjek er gået stille og roligt

Den store udfordring med id-kontrol i lufthavnen kommer mandag eftermiddag, når pendlerne tager til Sverige.

Læs mere
Fold sammen

København: I seks timer har passagerer med kurs mod Sverige fra Danmark skulle vise deres id-papirer i lufthavnen.

Og det er gået stille og roligt, lyder det fra DSB's informationschef, Tony Bispeskov.

- Vi kontrollerer folks id, og det har vi gjort siden midnat. Det går stille og roligt, og vi har ikke oplevet store køer eller udfordringer. Men det er selvfølgeligt nyt for os alle, siger han til Ritzau.

- Vores intention er at afvikle det så gnidningsfrit som muligt, siger han videre.

På perronen skal vagterne fra Securitas, som DSB har hyret til at varetage opgaven, tage et billede af passagernes id med en smartphone for at registrere dem.

Den beskedne lysopsætning på perronen har dog skabt lidt problemer med at tage billederne, så det arbejder man på at løse ved at sætte flere lamper op, oplyser DSB.

Det tager mellem 15 og 20 sekunder at skanne en passagers id, men de rejsende kan være med til at gøre processen let.

- DSB opfordrer kunderne til at have billed-id klar, typisk pas eller kørekort, når de kommer ned på spor 1, der fører videre mod Sverige. Alle skal vænne sig til det her, men hvis man har sit id klar, så kan vi komme af sted til tiden og få afviklet trafikken bedst muligt, siger Tony Bispeskov.

- Nogle kan nå det første tog og får derved kun ti minutters forsinkelse, mens andre så kommer med det næste og bliver forsinket i 30 minutter. Det er også det, vi har regnet med, siger han videre.

Informationschefen har ikke tal på, hvor mange der er kommet igennem id-sluserne, eller hvor mange der er blevet afvist. Det er ikke DSB's opgave.

- Vores opgave handler alene om at sikre, at dem, vi bringer ind i Sverige, lever op til de svenske krav. Det er ikke vores opgave at notere, hvor mange der ikke gør, siger Tony Bispeskov.

Han regner med, at de i alt 34 id-sluser fem steder i lufthavnen for alvor skal stå deres prøve i myldretiden, hvor presset stiger med flere passagerer.

- Vi forventer, at presset tager til i myldretiden. Så begynder det for alvor, og der kan vi få en indikation af, hvor mange der stadig vælger toget.

/ritzau/