DSB-chefer skulle til togkonference i egen topdestination. De tog flyet

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er klædt godt på fra morgenstunden.

11 chefer og medarbejdere i DSB valgte flyet, da de skulle til togkonference i Amsterdam. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser, og velkommen til Berlingskes nyhedsoverblik.

I dag kan du blandt andet læse om, at december tyder på at blive langt koldere end normalt, og at Mette Frederiksen er klar til at gøre store indrømmelser for at gå i regering med Venstre, men møder pres fra sit bagland. Og så kan du læse om en række DSB-chefers tur til en togkonference i Amsterdam, hvor de valgte flyet.

Men vi begynder med en historie om akutmodtagelsen på Nykøbing Falster Sygehus, der har overset et alvorligt hjertetilfælde.

Anne blev sendt hjem fra skadestuen. Få timer senere var hun tæt på at dø af en hjertesygdom

Anne Højholt syntes, at alle alarmklokker ringede højlydt.

Hun blev en nat op til jul sidste år kørt med ambulance til akutafdelingen på Nykøbing Falster Sygdom. Askegrå i ansigtet, med smerter i brystet og et galopperende hjerte.

Men alarmsignalerne kom slet ikke til at afspejle sig i den hjælp, hun fik, da hun kom ind på sygehuset. Der gik 11-12 timer, før hun overhovedet blev tilset af en læge, og efterfølgende blev hun sendt hjem med penicillin.

Et døgn senere lå Anne Højholt i en seng på Rigshospitalet og var i behandling for en alvorlig hjertelidelse, der meget vel kunne have kostet hende livet.

Sagen føjer nye lag til kritikken af flere akutmodtagelser landet over, som anklages for at have lange ventetider, massiv overbelægning og mangle medarbejdere til hurtigt at opdage og behandle sygdomme.

I et skriftligt svar til Berlingske fremhæver ledelsen på Nykøbing Falster Sygehus, at Anne Højholt ikke har medhold i en klage til Sundhedsvæsenets Disciplinærnævn, men »beklager, at patienten har følt sig utryg efter indlæggelsen«.

Læs hele historien hos Berlingske her.

December tegner til at blive langt koldere end normalt

De første dage af december har allerede været koldere end normalt.

Men meget tyder på, at måneden bliver markant mere kølig, end vi er vant til. Det skriver TV 2.

Netop som december er begyndt, er det såkaldte NAO-indeks nemlig dykket.

NAO-indekset udtrykker forskellen i lufttryk mellem Island og Azorerne. Det er ofte afgørende for, hvilke temperaturer man ser i løbet af en måned.

Og går man allerede nu og drømmer om snevejr, er der gode nyheder. Det tyder på, at der falder sne allerede i morgen, onsdag, og nogle dage frem. Det siger Martin Lindberg, meteorolog ved DMI, til B.T.

»Jeg er overbevist om, at der kommer sne i store dele af landet. Især i Vendsyssel, Himmerland, Nordfyn og Vest-Nordsjælland vil det ramme kraftigst i løbet af onsdagen,« siger han.

Analyse: Mette Frederiksen er klar til markante indrømmelser, det er hendes bagland ikke

Snart går regeringsforhandlingerne ind i sjette uge, og Venstre har lagt pres på Socialdemokratiet for at gennemføre blå mærkesager.

Det bliver svært for Mette Frederiksen at undgå at sluge store kameler. Eksempelvis bliver det svært at komme uden om lettelser på topskatten, et af Venstres hovedkrav.

Og Mette Frederiksen har sat sig i en position, hvor hun er mere afhængig af Venstre, end hun formentlig bryder sig om. Det skriver Bent Winther, Berlingskes politiske kommentator, i en analyse.

Med klare forventninger fra baglandet i Socialdemokratiet om røde mærkesager kommer det til at gøre ondt på Mette Frederiksen at indgå i regering med Venstre.

Omvendt vil et sammenbrud i forhandlingerne mellem S og V være et stort nederlag for Mette Frederiksen.

Læs hele Bent Winthers analyse hos Berlingske her.

Krisen banker nu hårdt på Putins dør

Ruslands økonomi står til en tilbagegang både i år og næste år, men det er slet ikke gået så galt, som der var forhåbninger – og nok urealistiske forventninger – om.

De seneste sanktioner mod Ruslands olieeksport er endnu et forsøg på at begrænse præsident Vladimir Putins finansielle muligheder for at føre krig.

Og de kan måske gøre mere skade på den russiske økonomi end hidtil muligt. Olieindtægterne er den største indtægtskilde for den russiske stat.

Samtidig forventes Rusland at få en lavere produktion på grund af de seneste vestlige tiltag. Centralbankens stabiliserende tiltag over for rublen betyder, at Rusland får færre rubler i statskassen end ellers fra olien – selv uden de nyeste sanktioner.

Samtidig har Rusland øgede udgifter på flere forskellige områder. Det kan blive en hård vinter for russerne og ikke mindst statsfinanserne.

Læs hele historien hos Berlingske her.

DSB-chefer skulle til togkonference i egen topdestination. De tog flyet

DSB har som ambition, at flere danskere skal tage toget, også til og fra resten af Europa.

Men da 11 chefer og medarbejdere skulle deltage i togkonferencen World Passenger Festival i det centrale Amsterdam, valgte de i stedet at tage flyet. Det skriver Ekstra Bladet i et samarbejde med togtur.dk.

Amsterdam er ifølge Ekstra Bladet en af DSBs topdestinationer i Europa. DSB skriver på sin hjemmeside, at byen er »hurtig og nem at komme til med tog« med »flere daglige afgange og få skift«.

Konferencen er blandt andet sat i verden for at få flere europæere til at tage toget, og de over 300 talere blandt andet skulle fokusere på et skift til en mere bæredygtig offentlig transport.

Underdirektør hos DSB Aske Wieth-Knudsen talte selv på konferencen, blandt andet om omstillingen fra biler og fly til tog og bus.

Han fortæller til Ekstra Bladet, at valget af fly skyldtes en vurdering af, at det var den bedste rejseform til turen.

»Den her gang var det en konkret vurdering af, at hvis vi skulle have taget toget, så ville det have taget fem dage fremfor tre dage. Det var en balance og afvejning i forhold til rejsetid. De hurtige togforbindelser passede nemlig ikke med, hvornår konferencen startede. Derfor ville det kræve to ekstra dage,« siger han til Ekstra Bladet.

Det sker i dag

  • Retten i Glostrup afgør i dag, om Sanjay Shah fortsat skal være varetægtsfængslet in absentia. Kendelsen ligger til grund for, at der er en arrestordre mod Shah, som i slutningen af maj blev fængslet i Dubai. Shah er tiltalt for at have bedraget den danske statskasse for over ni milliarder kroner i udbyttesagen.
  • Ottendedelsfinalerne til VM i fodbold fortsætter. I dag spiller Marokko mod Spanien og Portugal mod Schweiz.