Drukrejser er en skamplet

Drukrejserne for unge til blandt andet Bulgarien skader rejsebranchens ry, mener direktør for Star Tour, Stig Elling.

Rejsedirektør vil tage problemerne med unges drukrejser op i brancheorganisationen.<br>Foto: Jeff Mitchell/Reuters Fold sammen
Læs mere

Rejsebranchen kan ikke lade stå til, mens drukrejser pletter hele branchens rygte, mener direktør for Star Tour, Stig Elling.

»Det er en skamplet på hele rejsebranchen, at man producerer sådan nogle rejser, hvis eneste formål er at drikke så meget spiritus som muligt. Jeg vil tage det op i vores brancheorganisation »Rejsearrangører i Danmark«. Den bør være med til at sætte nogle normer for, hvad man må og ikke må,« siger han.

Hermed er han på linje med Sundhedsstyrelsen, der har opfordret rejsebranchen til at udvise større etisk ansvarlighed.

Imidlertid kan effekten af sådanne retningslinjer være begrænset, for kun Ung Rejs og Viby Ungdomsrejser er med i rejsearrangørernes forening, mens blandt andet Dansk Ungdomsrejser og Uptours står uden for foreningen.

Star Tour har selv sendt omkring 100.000 danske familier på ferie i Bulgarien, men de opfordrer deres gæster til at undgå bargaderne i Sunny Beach.

»Det, der sker i de bargader, er sket de sidste par år, selvom det nu er eskaleret, og de bargader er derfor et sted, man skal holde sig langt væk fra. Det er dybt uansvarligt, at man sender unge mennesker derned,« vurderer Stig Elling.

For få dage siden kom det frem, at fire kvinder var blevet voldtaget i Sunny Beach og Golden Sands, der begge ligger ud til Sortehavet. Men i går beskyldte det bulgarske politi et af ofrene for selv at have opdigtet voldtægten for at kunne hæve en erstatningssum i sit hjemland.

»De udenlandske turister lyver om kriminaliteten. Og falske anmeldelser er på mode lige nu,« siger den lokale politimester Pavlin Dimitrov til den bulgarske avis Standart. Europæiske Rejseforsikring, der tager sig af den nationale sygesikring, afviser imidlertid beskyldningerne mod kvinden.

»Vi ser ingen grund til at betvivle rigtigheden af de anmeldelser, vi har modtaget for voldtægt,« siger Europæiske Rejseforsikrings underdirektør og presseansvarlige Niels Groes.

Han kan samtidig fortælle, at en voldtægt ikke er noget, som man umiddelbart kan hæve en erstatning på. Derimod yder sygesikringen tilskud til blandt andet psykologbehandling.

I går kom det ligeledes frem, at ingen af politibetjentene i Sunny Beach taler engelsk, og at de derfor ikke er særlig ivrige efter at tage imod turisters anmeldelser af tyveri og deslige.

Stig Elling ærgrer sig over den dårlige omtale af Bulgarien i de danske medier.

»De fleste af de gæster, vi sender derned, er glade for at være der, men det er klart, at på nogle områder halter Bulgarien fortsat bagefter andre EU-lande, og der skal vi som rejsemyndigheder være med til at sikre, at der for eksempel kommer engelsktalende politibetjente,« siger han. Han understreger dog samtidig, at det ikke kun er rejsebranchens ansvar.

»Vi skal selvfølgelig vælge destinationer, der er forsvarlige, men de unge mennesker og deres forældre har også et vist ansvar, og det må vi ikke glemme.