Drude: Vi giver ikke penge til os selv

Bestyrelsesmedlem i Enkefru Plums Støttefond Drude Dahlerup afviser, at fonden giver støtte til egne projekter. Fonden største almennyttige beløbsmodtager er en tænketank, hvor hun er forkvinde.

Foto: Mogens Ladegaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bestyrelsesmedlem Drude Dahlerup kalder det en »fejlagtig beskrivelse«, at hun og hendes kolleger i bestyrelsen for Enkefru Plums Støttefond giver penge fra fonden til egne projekter.

»Bestyrelsesmedlemmer bevilger ikke penge til ’sig selv’. Der er en fejlagtig beskrivelse. Derimod gives der naturligvis penge til disse projekter, som er initierede af Plum-fonden,« meddeler den tidligere frontfigur for rødstrømpebevægelsen og JuniBevægelsen i en e-mail.

Hun reagerer på artikler i Berlingske Søndag, hvor det blev fortalt, hvordan bestyrelsen i Plum-fonden i de senere år har sendt hovedparten af fondens donationer til projekter, som de selv er involverede i. Den største almennyttige modtager er således tænketanken Ny Agenda, hvor Drude Dahlerup er forkvinde, og som reelt er etableret af Plum-fonden. Ny Agenda har modtaget 1,3 mio. kr.

»Det skal præciseres, at bestyrelsesmedlemmer, som indgår i disse projekters ledelse, herunder jeg i forhold til Tænketanken NyAgenda lægger betydelig frivillig og ulønnet arbejdskraft i projekterne. Jeg modtager således ingen som helst honorarer, hverken for arbejdet i Plumfondens bestyrelse eller som forkvinde for Tænketanken NyAgenda,« skriver Drude Dahlerup.

Enkefruens fond er nu indbragt for tilsynsmyndigheden for almennyttige fonde, Civilstyrelsen. Klagen kommer fra Plums Økologifond.

»De uretmæssigt store administrative udgifter i Enkefru Plums Støttefond er en medvirkende årsag til, at Enkefru Plums Støttefond ikke har levet op til sin vedtægtsmæssige forpligtelse til at foretage rimelige uddelinger til økologiske formål, således som det er foreskrevet i fundatsen,« hedder det i klagen.

Berlingske Tidende har gennemgået årsregnskaberne for Enkefru Plums Støttefond og interne dokumenter uden at finde donationer til økologi siden 2003.

Eksperter vurderer, at Økologifonden ikke har en direkte interesse i sagen, og derfor kan Civilstyrelsen i princippet blot afvise klagen. Men når styrelsen gøres opmærksom på mulige problemer i en fond, har den pligt til at reagere.

Den nuværende bestyrelsesformand Ole Donbæk i enkefruens fond afviser Økologifondens anklage:

»Der står ikke noget i fundatsen om prioriteringer,« siger han: »Vores fundats er bred. Den handler om økologi og menneskerettigheder og danske folkeskoler og fredsarbejde. Vi kan ikke gå ind og detailstyre, fordi man i to år ikke har bevilliget lige præcis til økologi. Man kan diskutere, om vi har eller ikke har det, men det har ikke noget på sig i forhold til, om vi opfylder fundatsen eller ej.«