DRs ombudsmand: »Vi har brug for bedre kvalitetskontrol«

DRs seerredaktør erkender, at der er sket fejl i stationens journalistik i forbindelse med filmen »Den hemmelige krig« og den efterfølgende nyhedsdækning. Der bør være bedre kontrol, men grundvolden ryster ikke under DR, mener han.

DRs seerredaktør Jacob Mollerup erkender, at der er sket fejl forbindelse med »Den hemmelige krig«. Fold sammen
Læs mere

DR har begået nogle »irriterende fejl« i filmen »Den hemmelige krig« og i TV-Avisens dækning af den efterfølgende debat.

Det slår DRs seer- og lytterredaktør, Jacob Mollerup, fast efter at have gennemgået sagen og de mange klager, der har været. Men hvis man har lyttet til debatten og bl.a. statsministerens svada mod DR i Berlingske Tidende torsdag, så blæser det sagen langt ud af proportioner, mener han.

»Påstandene om de lange rækker af faktuelle fejl holder ikke for en nærmere prøvelse,« skriver Jacob Mollerup i sin kommentar til sagen.

Alligevel kritiserer han blandt andet lanceringen af filmen, som gav anledning til kritik ikke mindst fra forsvarsminister Søren Gade (V), der ikke så filmen, før den blev sendt i TV, selvom han var en af hovedkilderne. Derimod kunne han i udvalgte aviser læse om, hvad filmen ville vise. Det var »uklogt,« skriver Jacob Mollerup, der fungerer som uafhængig ombudsmand i DR. Desuden er han bl.a. kritisk overfor den måde, som filmen fremstiller, at Søren Gade skulle have fejlinformeret Folketinget.

»Løgn er det ikke, men det er utilfredsstillende forklaret,« skriver Mollerup, der desuden mener, at nogle af de ting, som »filmen anser for bevist, kun er sandsynliggjort.« Men som han skriver:

»Vi taler om en kritisk dokumentar, som naturligt må have et spille-rum for at sætte tingene på spidsen.«

Om den efterfølgende dækning i TV-Avisen ærgrer han sig over flere fejl. Det drejer sig ikke mindst om sagen, hvor TV-Avisen måtte berigtige sin påstand om, at forsvarsministeren ikke havde fortalt om fangeudleveringerne, før filmen blev vist. Men da havde han oplyst det til Folketinget fire gange.

»Det ærgrer mig, og det gør, at jeg stiller mig selv spørgsmålet, om kvalitetskontrollen er god nok. Men det er en dum og beklagelig fejl i kampens hede,« siger Jacob Mollerup til Berlingske Tidende.

»Der er klare fejl, men jeg kan ikke få øje på den afgrundsdybe troværdighedskrise. Men der er brug for at få den fejlkvote ned,« siger han.

Kampens hede
Kan du forstå, at når der kommer så mange alvorlige fejl i bærende historier i TV-Avisen på den samme sag, så opstår mistanken om, at TV-Avisen vil holde fast i den her historie, koste hvad det vil?

»Nej, jeg tror ikke, der er nogen, der forestiller sig, at man kan slippe afsted med det, i det mediebillede vi har. Jeg tror, det skyldes kampens hede, og folk der ikke har haft ordentlig mulighed for at sætte sig ind i tingene.«

Synes du det lyder så betryggende?

»Nej, det kan du sige. Det viser i alle tilfælde, at der er noget, der kan gøres bedre.«

Lederen af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet, Troels Mylenberg, mener, at sagen bl.a. kan ses som bevis for, at alt for mange journalister har for lidt tid til at lave deres ting.

»Der sker fejl i journalistik. Sådan er det bare, men de her ting er alvorlige, og det er ting, som man lærer på første del af journalistuddannelsen at undgå. Men TV-journalister har enormt travlt, og DR må spørge sig selv, om vilkårene er gode nok til at tackle sådanne svære sager,« siger han.

Han mener, at DR er nødt til at få kigget alvorligt på deres kvalitetskontrol.

»Det her er jo ikke betryggende, det går ikke, så de må gennemgå deres procedurer i DR. Man kan ikke leve med det her,« siger Troels Mylenberg.www.dr.dk

Se DRs argumenter i debatten og læs hele Jacob Mollerups kommentar