DR’s ansatte må godt tage til Copenhagen Pride: Bare de ikke skilter med, at de er fra DR

Der står i DR’s etiske retningslinjer, at organisationen skal være uafhængig og troværdig. På den baggrund er en gruppe ansatte blevet frarådet, at skilte med at de arbejder for DR.

I en mail har en gruppe ansatte i DR fået at vide, at de ikke bør skilte med, at de er fra DR. Det fortæller DR's etikchef, Inger Bach. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Hvis man er ansat i Danmarks Radio og ønsker at deltage i Copenhagen Pride i København, bør man ikke skilte med sin arbejdsplads.

Sådan lyder anbefalingen fra DR’s etikchef, Inger Bach, til en gruppe ansatte, der ønskede at være med til priden. Det skriver fagbladet Journalisten.

Til Copenhagen Pride er det kutyme for de deltagende at bære bl.a. tøj, logoer og skilte fra sin arbejdsplads, men den del bliver DR-ansatte rådet til at holde sig fra, fortæller Inger Bach i et interview med Berlingske. Årsagen har sin lovhjemmel i DR’s etiske retningslinjer.

»Det gælder helt generelt, at vi går ikke ind og forsøger at påvirke meninger eller omfavner en specifik dagsorden, og det er jo det, som Pride har som mission,« siger Inger Bach.

Copenhagen Pride beskriver på sin hjemmeside sig selv, som en lyttende og normkritisk organisation med inklusion som kerneværdi.

»Vi er politisk engagerede og aktivt med til at præge både holdninger og debat i samfundet,« skriver Copenhagen Pride under deres mission og vision.

Hvad er det i Priden, som ikke tåler at blive associeret med?

»Der er overhovedet ikke noget, som ikke tåler at blive associeret med, men det er en politisk organisation, og derfor er vores uafhængighed selvfølgelig i spil. DR er ikke aktivister,« siger Inger Bach og tilføjer:

»Vi skal dække begivenheder, vi skal skabe rum for debat og samtale – men DR skal ikke som institution tage stilling til fordel for specifikke dagsordner. Uanset hvor sympatiske de kan forekomme.«

Hvorfor kommer den her udmelding?

»Den kommer som svar på en forespørgsel, så det er ikke en udmelding. Der er en gruppe DR-medarbejdere, som spurgte, om der var noget i de etiske retningslinjer, de skulle være opmærksomme på i forbindelse med at deltage i Copenhagen Pride,« siger Inger Bach.

»Jeg svarede dem, at selvfølgelig kan alle være med i Pride. Vi har absolut intet imod Priden. Men det, man skal være opmærksom på, er, at man repræsenterer sig selv, for det handler om vores grundværdier. Derfor har jeg svaret, at min anbefaling er, at man ikke deltager, hvis man markerer med skilte eller beklædning, så man ikke repræsenterer DR.«

Hvorfor må man ikke vise, at man er fra DR?

»Man må selvfølgelig gerne vise, at man bakker op om det som privatperson, men DR skal ikke agere aktivistisk eller gå ind og vurdere, om det er en god eller dårlig sag.«

Hvordan skilter man med, at man arbejder for DR?

»For mig er det afgørende, at man ikke kommer til at signalere, at man repræsenterer DR, men jeg kan ikke konkret sige, om det handler om trøjer og skilte. For mig er det principielle vigtigst. Derudover stoler vi på folks egen dømmekraft,« siger hun.

DR udøver jo aktivisme i andre sager såsom Danmarksindsamlingen, hvorfor er Pride anderledes?

»Vi går jo heller ikke som organisation ind og støtter anti-krigsdemonstrationer eller markeringer imod vold mod kvinder. Og det er jo ikke fordi vi mener, at krig er fantastisk eller at basale kvinderettigheder skal trædes under fode, men fordi det ikke er DR’s opgave at agere aktivistisk,« siger hun og supplerer:

»I forhold til Danmarksindsamlingen er der tale om en landsdækkende velgørende indsamling sammen med en bred vifte af nødhjælpsorganisationer, som er uden politisk dagsorden og lovmæssigt hjemlet,« siger hun.

I DR’s etiske retningslinjer er punktet »uafhængighed« beskrevet under DR’s værdisæt. Her står der:

»Vi tager aldrig hensyn til eller lader os styre af økonomiske eller politiske særinteresser. Der må ikke kunne rejses berettiget tvivl om DR, produktionernes eller medarbejdernes integritet.«

Søren Friis Larsen er direktør i PR-bureauet Mannow. Ifølge ham er etikchefens anbefaling et klassisk eksempel på et kommunikativt selvmål.

»Det her er opskriften på en dårlig beslutning. DR er en særlig virksomhed, fordi der er meget bevågenhed på det, som DR gør, og derfor skal man også være meget varsom med, hvad man kommunikere ud om sådan nogle sager her,« siger han og fortæller:

»Der er en risiko for, at Inger Bach kommer på kant med organisationens DNA, som handler om at være inkluderende og for alle. Derfor falder det også utroligt dårligt i spænd med, at de lige har ansat en mangfoldigheds-konsulent, som netop skal varetage hensyn til alle grupper.«

DR har i denne uge modtaget meget kritik for at ansætte forhenværende mediedirektør Gitte Rabøl i stillingen »mangfoldigheds-konsulent« til en løn på godt 2 mio. kr. om året.

Til spørgsmålet om sammenhængen mellem at have en mangfoldigheds-konsulent og Copenhagen Pride, svarer Inger Bach:

»Jeg opfatter ikke mangfoldighed og uafhængighed som hinandens modsætninger.«

Inger Bach slår fast, at anbefalingen til de ansatte, ikke er et direkte forbud, men altså en anbefaling, som er blevet givet med henhold i de etiske retningslinjers forskrifter om, at DR skal være en politisk uafhængig instans.

I DR’s etiske retningslinjer fra 2016 står ordet »uafhængighed« nævnt 20 gange, og det er bl.a. et punkt under DR’s værdisæt. I værdisættet står:

»Vi tager aldrig hensyn til eller lader os styre af økonomiske eller politiske særinteresser. Der må ikke kunne rejses berettiget tvivl om DR, produktionernes eller medarbejdernes integritet.«

Et andet sted står der, at virksomhedens krav om troværdighed og uafhængighed kan betyde, at politiske eller ideologiske ytringer kan være uforenelige med visse arbejdsopgaver, men at det spørgsmål skal besvares ved en konkret vurdering foretaget af den nærmeste chef.

At Inger Bach blot tager stilling til, hvad der står i de etiske retningslinjer, mener Søren Friis Jensen, er et tyndt argument.

»Det bliver sådan et bureaukratsvar. Man kan ikke bare komme med sådan en anbefaling, og så sige at man bare holder sig til reglerne. Om Copenhagen Pride er en politisk organisation, skal jeg ikke kunne sige, men Pride er i sig, og efter min mening, blevet fuldstændig mainstream,« siger Søren Friis Jensen.