Drop Facebook, Mor!

10-17 årige børn opstiller syv regler for deres forældres brug af digitale og sociale medier.

En ny amerikansk undersøgelse viser, hvilke regler børn ville ønske, deres forældre efterlevede på sociale medier. Tegning: Rasmus Bregnhøi Fold sammen
Læs mere

Få nu øjnene væk fra telefonen, når jeg taler med dig, Mor. Og Far, jeg kan ikke lide, at du sender SMSer, når du kører bil – heller ikke, når vi holder for rødt lys. Seriøst, vil I ikke nok lade være med at dele de der »sjove« historier og billeder af mig på Facebook, når jeg ikke har givet jer lov til det? Det er herrepinligt.

Vi er vant til, at voksne udfærdiger regler for børnenes skærmtid og liv på digitale og sociale medier, men i en ny amerikansk undersøgelse har forskere spurgt 10-17 årige børn fra 249 familier, hvilke regler de ville ønske, deres forældre fulgte. Resultatet er tankevækkende.

Forskerne fra universiteterne i Michigan og Washington hæfter sig især ved, at børnene er meget bekymrede for, at deres forældre vil udlevere sjove historier og billeder af dem på sociale medier, så de bliver til grin over for deres kammerater.

»Dobbelt så mange børn som forældre var bekymrede for, om andre i familien deler personlige historier om dem på sociale medier som Facebook uden at have aftalt det med dem først,« siger en af forskerne, Sarita Schenebeck, fra Michigan Universitet, til Washington Universitets nyhedsbrev.

Tegning: Rasmus Bregnhøi Fold sammen
Læs mere

Forskerne har undersøgt, hvilke problemer det kan give familierne, at deres hjem er blevet invaderet af smartphones, tablets og computere. Både forældre og børn bruger mere og mere af deres dagligdag på teknologi, og amerikanske børn spenderer i løbet af et døgn mere tid på digitale medier end på nogen anden aktivitet – bortset fra søvn.

Overhold disse syv regler, Mor og Far!

I undersøgelsen opstiller børnene syv huskeregler for de voksnes mobiladfærd:

1. Vær opmærksom og læg telefonen ned, når dit barn prøver at fortælle dig noget.

2. Lad være med at dele noget som helst om dine børn på sociale medier uden at have spurgt om lov først.

3. Giv dine børn lov til at have autonomi og fred på sociale medier uden at blande dig.

4. Brug teknologien, så der også er plads til andre aktiviteter. Lad være med at bruge al din fritid på mobilen.

5. Lav regler for børnene, der hjælper dem til at bruge digitale og sociale medier uden at komme galt af sted.

6. Undgå digitale medier, når du kører bil – ingen SMSer når du holder for rødt lys.

7. Forældre bør følge de regler, de selv prædiker. Drop internettet, når vi spiser.

Når det gjaldt forældrenes regler for børnene, viste det sig, at børnene havde lettere ved at forholde sig til klare forbud som for eksempel »ikke noget Snapchat« end til regler, der begrænser brugen af Snapchat i bestemte situationer.