Drop cigaretterne – så får du 1.200 kroner

For første gang testes det nu herhjemme, om udsigten til økonomisk belønning kan få flere til at holde op med at ryge. Et skråplan, mener politikere.

For første gang testes det nu herhjemme, om udsigten til økonomisk belønning kan få flere til at holde op med at ryge. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Drop tobakken og få op til 1.200 kroner i hånden som tilskud til en hyggelig weekendtur eller en stor fødselsdagsgave til datteren – ud over de penge du sparer ved ikke at skulle bruge godt 40 kroner om dagen på at købe cigaretter i kiosken.

Et tilbud om en kontant bonus skal nu være med til at overbevise rygere i en række kommuner om, at det er en god idé at give sig i kast med et rygestop-kursus.

I USA er der gode erfaringer med den type incitamenter, og nu testes det for første gang herhjemme, om udsigten til en økonomisk belønning kan give tilsvarende positive resultater i forhold til danske rygere.

»Økonomi er en stærk drivkraft, især for dem der ikke har så mange penge mellem hænderne. Jeg tror ikke, at en direktør vil blive særligt fristet af en bonus på 1.000 kr.. Men hvis man har et rengøringsjob, vil det godt kunne mærkes at få noget ekstra til julegaverne,« siger overlæge Charlotta Pisinger fra Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed i Region Hovedstaden, som står bag forskningsprojektet.

Forskningsprojektet kommer til at foregå i seks kommuner. I de tre af dem forsøger man at rekruttere deltagere til rygestop-kurser med annoncer og oplysningskampagner, der målrettes mod rygere med »lav socioøkonomisk status«.

I tre andre kommuner vil man bruge økonomisk belønning som incitament på hold med ca. 8-10 deltagere, der hver skal kunne tjene op til 1.200 kroner, hvis alle i gruppen er røgfrie efter et tre måneders forløb.

Det afprøves således, om man via projektet kan opbygge et netværk blandt deltagerne, så man kan anspore hinanden til at holde sig røgfri.

Deltagerne undersøges både før, under og efter projektet i op til et år – både for at sikre, at de rent faktisk er rygere, når de i gang og for at kontrollere, at de holder sig røgfrie undervejs, hvilket kan gøres ved hjælp af forskellige tests.

Det er Trygfonden, der finansierer projektet med en bevilling på knap 2,2 mio. kr. Der er således umiddelbart ingen offentlige penge involveret, men politisk er der betydelig modvilje mod tankegangen, der opfattes som et skråplan.

»Trygfonden må gøre, hvad de vil med deres penge. Men det er i hvert fald ikke noget, vi bør bruge skattepenge på. Det er udtryk for en mærkelige formynder- og barnepigementalitet, og hvad bliver det næste. Skal man også til at belønne folk for at tabe sig 10 kg?,« siger formand for Folketingets sundhedsudvalg Liselott Blixt (DF).