Dronningens tale

Dronning Margrethes tale ved festmiddagen på Fredensborg Slot.

Kære gæster og venner fra nær og fjern. Jeg har glædet mig til denne aften, som er afslutningen på en dejlig fødselsdag. Kære Henri, når du byder velkommen ved jeg, at det bliver en dejlig fest, og det samme mærker alle vore gæster. Tak for dine varme ord til mig. Du har været min ledsager og mit faste anker i mere end halvdelen af mit liv, men du er den, der altid kommer med nye overraskelser både til hverdag og fest. Du byder mig modspil og holder mig fast, og vi inspirerer hinanden i stort og småt.

De, hr. Statsminister, har glædet mig meget med Deres smukke og venlige ord. Først og fremmest vil jeg gerne takke for det gode og loyale samarbejde, som De og Deres regering har ydet, og som også gælder alle Deres forgængere i embedet. Ganske særligt varmer det mig, at De også nævner mine mange interesser. Det er så vist ikke det, som er eller skal være min hovedopgave her i livet; men det betyder meget for mig, at De og med Dem så mange andre i Danmark, viser så stor forståelse for noget af det, som også er vigtigt for mig.

Kære Frederik! Tak for din søde tale til mig.

Sidst jeg fejrede en rund fødselsdag måtte vi undvære dig: Du befandt dig i det nordligste Grønland på Sirius 2000 Ekspeditionen. Nu er du her, en gladere, en mere moden og en lykkelig mand med sin egen familie. De ti år der er gået, har bragt os nærmere sammen år for år. Du er min gode støtte som Kronprins, og en jeg kan tale med om alt muligt. Både du og Mary, Joachim og Marie er min store lykke. I har med Jeres dejlige børn gjort Papa og mig til meget lykkelige bedsteforældre.

Hvad er 70 år ? Mange, inden man når så langt, men når dagen oprinder, er de pludselig gået så hurtigt. Dag har lagt sig til dag, år til år; mange var udfordringerne, glæderne langt flere og langt større. Taknemmeligheden ved alt, hvad der er blevet mig til del og over alt, hvad jeg har oplevet er størst.