Dronningens nytårstale: Hvad er sandsynligheden for, at hun siger »Vodka i Rusland« eller »Tindertirsdag«?

De seneste år har det været muligt at oddse på Dronningens nytårstale. Oddsene bevæger sig i et spændingsfelt mellem det troværdige og det decideret bizarre. Danske Spils oddsansvarlige fortæller, hvordan de regner sandsynligheden ud.

Hendes Majestæt Dronningen holder, som traditionen foreskriver det, sin nytårstale i aften. Det er de seneste tre år blevet genstand for gambling hos Danske Spil, der tilbyder danskere at oddse på, hvilke emner hun kommer ind på. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Det er en kendt tese indenfor kvantefysikken, at alt der kan ske, vil ske – Og sker desuden (med en vis sandsynlighed) allerede lige nu et uendeligt antal gange i et uendeligt antal paralleluniverser.

Dét taget i betragtning hvad er så sandsynligheden for, at HKH Dronning Margrethe ytrer udråbet »vodka i Rusland« under sin nytårstale i aften klokken 18?

Ikke særlig høj, vil de fleste nok sige, men skulle man alligevel have valgt at sætte 500 kr. på gloserne »vodka i Rusland«, og skulle vi tilfældigvis leve i et af de heldige universer, kan man se frem til at blive en halv million kroner rigere, da det giver pengene 1000 gange igen.

Peter Emmike er oddsansvarlig hos Danske Spil, som i de sidste tre år har givet mulighed for at oddse på dronningens nytårstale.

Interessen for spillet har indtil videre været stigende, fortæller han.

»Det er blevet meget populært, fordi vi rammer en rigtig stor gruppe mennesker. Her er det alle danskere, der kan være med, ikke kun dem, der interesserer sig for en sport. Isoleret set er det mere populært, end at oddse på enkelte NFL (amerikansk fodbold red.)-kampe,« siger han og fortæller, at det dog stadig ikke kan måle sig med interessen for at oddse på en Champions League-kamp med FCK.

Peter Emmike fortæller, at hensigten med at kunne oddse på dronningens nytårstale er, at det skal kunne blive noget, som familier kan hygge sig med, men derimod ikke et spil, der skal lægge op til de store satsninger.

»Vi har sat en grænse på 500 kr. på de store odds. En af grundene til det er, at nytårstalen både er mere usikker at regne ud end for eksempel en fodboldkamp, men samtidig er der jo et facit på det i den forstand, at der er nogle mennesker i Danmark, der rent faktisk ved, hvad der står i talen på forhånd. Det er naturligvis også med i vores overvejelser,« siger han.

Han fortæller, at Danske Spil indtil videre ikke har oplevet eksempler på snyd, men forsøger stadig at være på den sikre side ved blandt andet at lukke for spillet, før talen bliver givet til medierne, der skal stå for at lave undertekster til.

Despacito, #MeToo og Søens folk

Danske Spil har ved de traditionelle spil et hold af eksperter og analytikere, som kender til både spillerstatistikker, strategier og andre former for potentielt udfaldsgivende faktorer blandt sportshold. Selvom resultaterne aldrig er givet på forhånd, er disciplinen med at bestemme sig for odds i sport alligevel lettere, fastslår Peter Emmike.

»Vi har jo en hel del nytårstaler, som vi gennemgår. Vi er blevet mere rutineret i det, og vi har kigget tallene igennem for, hvor mange gange, dronningen har sagt hvad,« siger han.

»Så prøver vi at finde ord, der kan være emner for, hvad hun kunne finde på at tale om. Det kunne for eksempel være Aarhus, da det i år har været europæisk kulturhovedstad. Sociale medier og mobberi kunne også være et emne, men det er vanvittigt svært at gætte på.«

Danske Spil udvælger både emnerne på baggrund af, hvad der har været på dagsordenen i det forgangne år, men også på baggrund af, hvad dronningen har foretaget sig. I november aflagde Hendes Majestæt et besøg i Ghana, som af samme grund optræder som et muligt odds. Hashtagget MeToo, der har vundet indpas i 2017 er også på listen over emner.

Ghana er det fjerde mest populære emne i årets nytårstale-odds, men er alligevel overgået af emnerne Bitcoin, Aarhus og Søens Folk, som er det mest populære emne på trods af, at hun aldrig har nævnt »søens folk«.

»Det var hendes far, Frederik 9., der sagde det, men dronningen selv har faktisk aldrig selv brugt den formulering. Det er der til gengæld mange, der tror, og noget af forklaringen er nok, at Linie 3 for mange år siden lavede en sketch, hvor det blev sagt,« siger Peter Emmike.

Skulle dronningen alligevel vælge, at benytte sig af hilsnen til søens folk, vil det give pengene 10 gange igen.

Andre indbringende emner tæller »Despacito«, der giver pengene 500 gange igen. Den dansk-spanske Leeds-træner, »Thomas Christiansen«, og ordet »Tindertirsdag« giver begge pengene 1000 gange igen.