Dronningen: Vi skal sige, hvad vi mener

En veloplagt dronning Margrethe tog imod pressen på Fredensborg Slot, hvor hun stod fast på, at hun med sit opsigtsvækkende interview i Berlingske holdt sig inden for embedets rammer.

En veloplagt dronning Margrethe tog imod pressen på Fredensborg Slot, hvor hun stod fast på, at hun med sit opsigtsvækkende interview i Berlingske holdt sig inden for embedets rammer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der blæste en frisk vind på Slotsgade i Fredensborg mandag. Dannebrog-flagene vajede smukt i vinden langs alléen op mod Fredensborg Slot og mindede om, at Hendes Majestæt Dronningen på torsdag krydser et skarpt hjørne, når hun fylder 75 år.

Generelt har der været blæst omkring dronning Margrethe de seneste dage, efter hun i et interview i søndagens Berlingske vakte opsigt med en række udtalelser, som flere kritiske røster fandt politiserende og på kanten af, hvad man kan sige som upolitisk regent.

»Det er klart, at når et samfund modtager mange mennesker udefra, må man også stille det krav, at de forstår, hvor de er kommet hen. Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet,« sagde Dronningen blandt andet i interviewet.

Mandag var pressen inviteret til pressemøde med Dronningen i anledningen af hendes fødselsdag, og i en propfyldt Havesal på Fredensborg Slot var weekendens interview da også et af de emner, de fremmødte journalister dvælede ved. Dronning Margrethe, der troppede op alene i fraværet af en influenzaramt prinsgemal, stod dog fast på, at hendes udtalelser ramte den royale skive.

»Jeg mener stadig, at det er inden for det, jeg føler, at jeg kan tillade mig at sige. Og jeg tror, det er praktisk, hvis vi alle sammen ved, hvad vi mener, og også siger noget om, hvad vi mener,« sagde hun.

Direkte forholdt det faktum, at hun i nytårstalen 1984 advarede mod »dumsmarte« bemærkninger til de indvandrere, der var kommet til landet, anerkendte majestæten, at hun også har flyttet sig.

»Vi har alle flyttet os. Vi har både vænnet os til, at der er kommet mange mennesker til Danmark, og at det er væsentlig vanskeligere at tilpasse sig det danske samfund, end vi havde forestillet os,« lød det fra Dronningen, hvis forsigtige røst blev akkompagneret af rasende knipse-lyde fra de mange kameraer, der forevigede seancen.

Hun slog samtidig fast, at det ikke er elementer som madkultur eller religion, at indvandrere må give køb på, når de bosætter sig i Danmark.

»De fleste er klar over, hvad det er for en type handlinger, man må give køb på, når man kommer til et fremmed land. Man skal ikke skifte religion eller spise noget andet. Det drejer sig ikke om frikadeller. Det drejer sig om at tilpasse sig det land, de er kommet til,« sagde Dronningen på pressemødet.

Et andet tema var naturligt nok alderen. For hvordan er det lige at blive 75 år gammel, når man samtidig forventes at kunne holde et højt tempo som aktiv monark?

»Jeg har ikke et problem med min alder. Det er en af fordelene i min familie. Folk ved, hvornår vi har fødselsdag, og hvor gamle vi bliver. Det at blive ældre betyder også, at man har en hel anderledes erfaring med sig i bagagen. Jeg synes selv, at jeg ikke går så meget på tynd is« lød det fra Dronning Margrethe, der understregede, at hun ikke har planer om at vige pladser for næste generation foreløbig.