Dronningen udsat for kunsttyveri

En række af Dronningens kunstværker udstillet på Skovgaard Museet er blevet stjålet natten til i dag. Politiet beder offentligheden om hjælp til at fange gerningsmændene.

Dronning Margrethe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Casper Christoffersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

OBS: Dette var Berlingskes aprilsnar i 2010:

En række af Dronningens kunstneriske hovedværker er tilsyneladende blevet stjålet kun to uger før festlighederne i anledning af monarkens runde dag. Ukendte gerningsmænd er i timerne umiddelbart efter midnat natten til i dag, Skærtorsdag, brudt ind i Skovgaard Museet i Viborg, hvor de tilsyneladende er gået direkte efter Dronningens hovedværker.

Det gælder enkelte af Dronningens kirketekstiler samt landskabsmotiver i akryl, bl.a. værkerne »Salten Østerstrand« og »Chacun a son Gôut«, sidstnævnte er efter det oplyste navngivet af prinsgemalen.

Læs også: Rundetårn flytter og piratfiskene er løs

Læs også: Her er udlandets røverhistorier

En foreløbig opgørelse viser desuden, at en række af Dronningens découpage-skitser til H.C. Andersens eventyr »Klods Hans« mangler. Også partituret til Dronningens eneste kendte værk som komponist oplyses forsvundet. Det drejer sig om nodearkene til klokkespillet »Elegi i dur«, der blev komponeret til Fredensborg Slotskirke.

Efterforskning mørkelagt

Kriminalpolitiets særlige afdeling for tyveri af kunstværker og nationale klenodier udelukker ikke organiseret kriminalitet, men har i øvrigt mørkelagt den videre efterforskning.

»Vi er frygtelig ulykkelige over, at dette skulle ske i Viborg, der tilmed er en gammel kongeby,« siger en kvindelig talsmand for museet. Hun har i øvrigt ingen kommentarer til spørgsmålene omkring sikkerheden på museet.

»Vi abonnerer på G4S, men vi råder jo ikke over Den Kgl. Livgarde i døgndrift,« som hun udtrykker det.

En stor del af Dronningens kunstneriske produktion har tidligere været vist på udstillinger rundt om i både Danmark og i udlandet uden problemer. Hos Lauritz.com og netauktionshuse holder man allerede øje med, om værker i Dronningens karakteristiske stil skulle blive udbudt til salg på nettet.

Hoffet oplyser, at Dronningen har modtaget nyheden med beklagelse og bemærkningen om, at tyvene i det mindste har udvist »en ganske god smag«.

Kriminalpolitiet beder vidner, der har set to personer i en hvid varevogn ved museet, om at henvende sig til nærmeste politi. Den ene kan have været iført biskop i Århus, Keld Holms, messehagel.