Dronningen så tilbage på historien

»Når man tænker på alt, hvad der har forandret sig i løbet af disse 75 år, kan det godt svimle lidt for en,« sagde Dronningen i sin tale ved fejringen af hendes 75-års fødselsdag.

Læs mere
Fold sammen

Året hvor Dronningen blev født, 1940, var et skæbnesvangert år for Danmark og har præget Dronningens liv og livssyn.

Det sagde regenten onsdag aften i sin tale ved fejringen af hendes 75-års fødselsdag. Foruden tak til Kronprinsen, statsministeren og de fremmødte gæster var hendes tale et kort historisk tilbageblik til blandt andet Anden Verdenskrig, der har haft stor betydning for både hende og for Danmark.

»1940 er ikke bare mit fødeår. Det er et år, som blev skæbnesvangert for Danmark på grund af den 9. april. Det har præget mit liv og mit livssyn, lige siden jeg begyndte at forstå, hvad det indebar. Måske det undrer de yngre generationer, for dem er jeg jo et gammelt menneske, og de år er en fjern fortid; men i årenes løb har jeg indset, at alt, hvad der siden er sket for mig og for Danmark, må jeg uvilkårligt se i lyset af de 5 år,« sagde regenten.

Ifølge Dronningen er Danmark forandret og er for alvor blevet et industrisamfund, hvor motorveje og broer har knyttet Danmark tættere sammen, ligesom udlandet har fået langt større betydning.

»Vi er meget mere opmærksomme på verden omkring os og bevidste om Danmarks samspil med andre lande og om påvirkningen fra fremmede kulturer,« sagde Dronningen.

»Når man tænker på alt, hvad der har forandret sig i løbet af disse 75 år, kan det godt svimle lidt for en,« sluttede hun.