Dronningen om indvandrere: »Vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer«

I et interview med Berlingske fastslår dronning Margrethe, at det er vigtigt ikke at lade sig kyse, når terror rammer det danske samfund, og at det er vigtigt at slå ring om de værdier, som Danmark hviler på.

Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronning Margrethe opfordrer danskerne til ikke at lade sig kyse af den form for terror, som har ramt ikke alene Danmark, men en række lande i Europa.

Da det tidligere bandemedlem, Omar El-Hussein, i weekenden 14.-15. februar dræbte Finn Nørgaard og Dan Uzan og sårede flere politifolk, inden han selv blev skudt, var der tale om et angreb på både ytringsfriheden og det jødiske samfund.

I et interview med Berlingske i anledning af sin 75-årsfødselsdag 16. april lægger dronning Margrethe ikke skjul på, at attentatet konfronterede danskerne med en ny virkelighed og rejser spørgsmålet om, hvordan frie og åbne samfund skal reagere på terrorister, der ønsker at ødelægge dem. Ifølge Dronningen blev Danmark sat under pres ved attentatet.

»Det ville være meningsløst at sige, at vi ikke er under pres. Der er et pres, men det væsentlige er, hvordan vi tager det,« siger Dronningen.

Danskernes reaktion blev, som regenten havde troet og forventet.

»Det kom ikke bag på mig, at folk tog det besindigt, for så meget kendskab har jeg til mine medborgere. Jeg har tillid til, hvordan de tager tingene, især når det er de rigtigt store ting. Små ting kan vi hidse os op over. Det gør ikke så meget. Det væsentlige er, at vi holder hovedet koldt, når de store ting sker,« siger hun.

Set med Dronningens øjne handler en vigtig del af modsvaret til terroren om at stå fast på centrale frihedsrettigheder, som Danmark bygger på – herunder ytringsfriheden – som gør det muligt at tale, skrive og udtrykke sin mening frit.

»Jeg ved, at der er nogen, som siger, at vi skal passe på, og vi skal selvfølgelig tænke os om, men vi skal sandelig også sige tingene, som vi synes, de skal være. Vi må ikke gå og trykke med det og holde det tilbage. Hvis man holder ting tilbage, bliver de værre,« siger Dronningen.

Frygten må aldrig have lov til at dominere, selv om terroristerne er klar til at bruge vold.

»De skal først og fremmest vide, vi ikke er bange. De ønsker at skræmme os, men vi skal ikke lade os skræmme. Det er væsentligt. Det, der med et gammeldags udtryk hedder, at man skal ikke lade sig kyse, er vigtigt, og jeg tror, at det ligger godt for danskerne ikke at lade sig kyse,« fastslår Dronningen.

 

Dronningen har nuanceret sine holdninger

At Danmark er konfronteret med en ny virkelighed, hvor terrorgrupper har nationen stående højt på deres liste over terrormål, er et faktum.

Dronningen har ligeledes iagttaget, hvordan enkelte grupper med udenlandsk baggrund vender ryggen til det danske samfund.

Udviklingen har fået Dronningen til at nuancere nogle af sine tidligere holdninger.

Gennem årene har hun opfordret alle til at tage godt imod flygtninge og indvandrere, og i flere omgange har hun uddelt regulære opsange. I dag mener hun fortsat, at alle har pligt til at tage godt imod de mennesker, som kommer hertil, men der er kommet nye nuancer på budskabet.

»Ja, vi skal tage imod, men vi skal også fortælle, hvad vi forventer. For det er vores samfund, de kommer til. Vi skal gøre plads til dem, men de skal forstå, hvor de er kommet hen i verden. Det ene sted er ikke det samme som det andet på kloden. Vi er et gammelt samfund, som gerne tager os af folk, som trænger til at blive taget sig af, men vi vil også gerne have, at de forstår, hvor de er kommet hen. Det, tror jeg, er meget væsentligt.«

Chokeret over chikane mod jøder

Dronningen understreger, at der er spilleregler, som skal overholdes.

»Vi vil gerne give plads, men de er kommet til vores samfund, og de kan derfor ikke forvente, at deres gamle samfundsmodel bare kan videreføres her i landet. De skal kunne gå i moske, når de gerne vil – det skulle bare mangle! – men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke,« siger Dronningen.

Terrorattentatet har været med til at blotlægge, at der findes en voldsom vrede mod Israel og jøderne hos grupper af flygtninge og indvandrere i Danmark.

For Dronningen har det været smerteligt at følge chikanen og forfølgelsen af de danske jøder, og hun er chokeret over, at jøder igen – på helt uacceptabel vis – er blevet et udsat folk.

»At jøderne i dag pludselig skal være uglesete, føle sig pressede og føle sig truet, er chokerende – for de er truet. De bærer det med stor værdighed, som de altid har gjort, men det er chokerende at være vidne til.«

Flytter man til Danmark, må man indrette sig efter danske normer og værdier, lyder det fra Dronningen.

Posted by Berlingske on 12. april 2015