Dronningen og Thornings hemmelige bunker kan findes på nettet

Den hemmelige bunker, hvor dronningen og statsministeren i tilfælde af krig eller terror skal søge tilflugt, kan findes på ganske få sekunder på internettet. Det møder kritik fra forsvarsekspert.

Foto: Kim Haugaard

Med få klik på en af internettets mange kort-tjenester som Google Maps kan man finde den såkaldte hemmelige danske bunker »Regan Øst,« som landets statsminister og dronningen skal søge tilflugt i, hvis der eksempelvis opstår en pludselig terrortrussel, skriver Politiken.

Dermed er bunkeren ikke nær så hemmelig som sine udenlandske pendanter, der er sløret på den slags tjenester, og det er et problem, mener Jon Rahbek-Clemmensen, der er forsvars- og sikkerhedsekspert på Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet.

»Det afspejler nok, at de relevante myndigheder ikke altid er opmærksomme på, at nye medier også kan være kilder til efterretninger. Det handler ikke så meget om, hvorvidt Regan Øst er vigtig eller ej, men snarere om, at man bør have en generel politik for dette,« siger han til Politiken.

Man gør heller ikke meget for at skjule den hemmelige bunker i området. På turistsiden Hellebæk.dk kan man eksempelvis læse, at bunkeren ligger i Hellebæk.

Hos Beredskabsstyrelsen, der har ansvaret for bunkeren, forklarer kommunikationschef Thomas Dybro Lundorf den manglende sløring af bunkeren med, at det ikke giver mening at sløre den, fordi folk bare kan flyve hen over anlægget selv og tage billeder.

Regan Øst er en forkortelse for REGeringsANlæg Øst, og det blev bygget i 1970erne som et alternativ til Regan Vest i Rold Skov, så regeringen og kongefamilien kunne deles op - så Danmark ikke stod uden kongelige eller politiske ledere, hvis den ene bunker blev udslettet af fjenden.