Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
På et møde tirsdag i Økonomiudvalget i Københavns Kommune besluttede medlemmerne af Borgerrepræsentationen, at dronning Margrethe skal have 200 servietter til en værdi af 20.000 kroner, når hun til januar kan fejre 40 års jubilæum som regent. På dronningens ønskeliste stod dog op til 400 servietter til en værdi af 40.000 kroner, men det blev altså vurderet til at være for dyrt.
- Vi prøver at holde det på et rimeligt niveau prismæssigt, også set i lyset af kommunens økonomi, fortæller Sisse Marie Welling, medlem af Økonomiudvalget i Københavns Borgerrepræsentation for SF.
Servietterne, som dronningen altså kan se frem til at få i gave, er designet af hende selv og er endnu ikke produceret, oplyser Københavns Kommune.
SF i Borgerrepræsentationen havde dog sammen med De Radikale stillet forslag om, at kommunen i anledning af jubilæet skulle give dronningen en folkegave til 20.000 kroner, som alle københavnere skulle kunne få glæde af. Men det blev altså nedstemt på mødet.
- Det er generelt SFs holdning, at det er helt fint, at de kongelige skal have en gave ved jubilæum eller runde fødselsdage, men at det skal være en gave, der også kan komme københavnere til gavn. Det stillede vi forslag om sammen med De Radikale, og det faldt, siger Sisse Marie Welling.
Flere dyrere gaver
De Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti havde på den anden side stillet forslag om, at dronningen skulle have servietter for de 40.000 kroner, men dette kom de tre partier altså ikke igennem med.
Fra Socialdemokratisk side, hvor der ikke var blevet stillet nogen forslag, er der dog tilfredshed med resultatet, selv om der altså var uenighed om, hvor stor gaven skal være.
- Vi har støttet indstillingen (om 200 servietter, red.), og vi synes, det er naturligt, at vi som hovedstad og som en del af festligholdelsen giver en gave, siger Socialdemokraternes gruppeformand Jesper Christensen, der også er medlem af Økonomiudvalget.
- Det er åbenbart sådan, at gaver til Kongehuset altid kan skabe debat i salen, det gjorde det også sidste gang, siger han.
Blandt tidligere gaver fra Københavns Kommune ved kongelige festdage er der dog nogle, der langt overstiger det beløb, som kommunen bruger ved regentjubilæet til næste år. Da dronningen sidste år fyldte 70, fik hun således 230.000 kroner til istandsættelse af Fløjlsgemakket på Christiansborg, og da kronprinsparret blev gift i 2004, fik de for 500.000 kroner specialfremstillet glasservice fra Holmegaard til 60 personer. Tilbage ved dronningen og prinsgemalens sølvbryllup i 1992 fik også de specialfremstillet glasservice til 400 personer i gave fra hovedstaden.
Det blev desuden besluttet på Økonomiudvalgets møde tirsdag, at hvis gaver til kommende mærkedage i den kongelige familie overstiger 30.000 kroner, skal det vedtages politisk.