Dronningen lykønsker Andreas Mogensen

Allerede på onsdag kommer Andreas Mogensen til København. Dronning Margrethe har udtrykt ønske om at møde den danske rumpioner.

Astronatut Andreas Mogensen smiler bredt kort efter landingen med Sojuz-kapslen. EPA/ESA Stephane Corvaja Fold sammen
Læs mere
Foto: ESA Stephane Corvaja
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hendes Majestæt Dronningen har været hurtig med pennen efter Andreas Mogensens vellykkede, men hårde landing fra rummet i nat dansk tid.

Hun har således allerede sendt sine lykønskninger til den danske rumpioner, oplyser Kongehuset på sin hjemmeside.

Samtidig udtrykker hun ønske om et personligt møde med den 38-årige astronaut. Danmarks ambassadør i Moskva, Thomas Winkler, har nemlig viderebragt følgende budskab til Mogensen:

»Hendes Majestæt Dronningen har bedt mig overbringe sin hjerteligste hilsen og lykønskning efter den vellykkede rumfærd. Dronningen har givet udtryk for ønsket om at modtage Dem i København, så snart der er mulighed herfor.«

Muligheden kan opstå allerede onsdag i næste uge, hvor uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen (V) vil byde astronauten velkommen på Rådhuspladsen i København foran Industriens Hus.

Derefter får pressen mulighed for at møde Mogensen og høre nærmere om hans enestående oplevelser i rummet og om hans talrige eksperimenter og opgaver på Den Internationale Rumstation.

Ifølge Berlingskes oplysninger arbejdes der også på at give offentligheden mulighed for at hylde den første dansker i rummet ved samme lejlighed.

Andreas Mogensen landede natten til lørdag kl. 2.51 dansk tid (6.51 lokal tid) i det centrale Kasakhstan efter en ti dage lang rummission, hvor han har tilbagelagt næsten syv mio. km. Han så træt, men yderst smilende ud efter landingen på græssteppen sammen med medkosmonauterne Padalka og Aimbetov.

 

Ved 13-tiden lørdag ventes han at lande i lufthavnen i Köln, hvor hans hustru, Cecilie Beyer, og parrets knap to-årige datter står parat til at modtage deres savnede mand og far.

Men kort efter landingen vil han blive kørt til det europæiske rumagenturs astronauttræningscenter i nærheden til såkaldt debriefing og lægetjek.