Dronningen hædrer sportsfolk og kunstnere med ridderkors

Dronning Margrethe har på sin fødselsdag uddelt ridderkors til en stribe personligheder inden for sporten og kulturens verden. Historiker ser et skifte i, hvem der hædres nu i forhold til tidligere.

Hvad har golfspilleren Thomas Bjørn, badmintonlegenden Poul-Erik Høyer, forfatteren Hanne-Vibeke Holst og filminstruktøren Thomas Vinterberg til fælles?

Jo, de fire har - sammen med andre fremtrædende personer fra kultur,- sports- og erhvervslivet - på Dronningens fødselsdag modtaget ridderkorset.

»Det er traditionen, at man tildeler mange af de her ordner i forbindelse med Dronningens fødselsdag,« siger historiker Lars Hovbakke Sørensen, der har beskæftiget sig med Kongehuset i mange år.

Mens tidspunktet følger traditionen, hæfter han sig ved navnene, der skiller sig ud i forhold til tidligere.

»I øjeblikket ser vi en udvikling i retning af, at man går mere og mere over til at give ridderkorset til en anden type personer end før. Nu er det i højere grad sportsfolk og kulturpersonligheder og ikke så meget længere »kun« - som det var før i tiden - nogle personer, der havde gjort tjeneste i det offentlige i et bestemt antal år,« siger Lars Hovbakke Sørensen og uddyber:

»Man er gået over til at gøre mere, som man også gør i andre lande, at give til folk, som man vurderer generelt har en stor betydning for landet, uden at de nødvendigvis har haft et bestemt embede i et bestemt antal år.«

I forbindelse med Dronningens fødselsdag er andre udnævnelser blevet offentliggjort. Ane Mærsk Mc-Kinney Uggla er udnævnt til kammerdame, mens både hofjægermester Bendt Tido Hannibal lensgreve Wedell (Wedellsborg og Frijsenborg) og hofjægermester Michael Preben greve Ahlefeldt-Laurvig-Bille (Egeskov) kan skrive kammerherre på visitkortet.

Godsejerne Adam Christoffer lensgreve Knuth (Knuthenborg) og Christina Hou Holck (Holckenhavn) er udnævnt til hofjægermestre.