Dronningen fortæller om terrortruslen, EU og soldater i ny bog

Vores historie helt tilbage fra jægersamfundet til nutiden bliver udrullet i en ny bog, hvor Dronningen også fortæller om sit syn på Danmarks udfordringer i dag.

Dronningen fortæller i ny bog sin version af danskernes historie. Arkivbillede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indvandring, EU og terrortrusler.

I en ny bog tager Dronning Magrethe os både med på en rejse gennem Danmarkshistorien, og så kommer hun med sin analyse af de udfordringer, landet står overfor lige nu.

Det er Thomas Larsen, der til daglig er politisk kommentator på Berlingske, der har skrevet bogen »De dybeste rødder« på baggrund af en række lange interviews med Dronningen.

»Det har været en meget stor oplevelse at sidde overfor en Dronning, der har et så suverænt greb om landets historie. Vitterligt fra den fjerneste fortid til nutiden, og også om dansk og international politik. Jeg tror virkelig, man kan sige, at vi har en regent med et sjældent udsyn,« siger han.

I bogen fortæller Dronning Margrethe om de første jægerfolk, om vikingerne og Danmakrs tid som stormagt. Hun beretter om nederlagene, der næsten udslettede os, og om viljen til at rejse landet igen.

Hun kommer også ind på, hvordan hun selv som tronarving og regent har oplevet store skift i nyere tid, hvor Danmark er gået fra knaphed til overflod, fra land til by, fra traditionelle kønsroller til kvindefrigørelse og fra venlig nysgerrighed til skepsis over for indvandring.

Thomas Larsen har tidligere skrevet bøgerne Amalienborg og Borgen, hvor han ligeledes har interviewet Dronningen. Den nye bog er imildertid enestående, da det er første gang en regent i Danmark - ja måske i hele Europa, fortæller så indgående om sit land og også om sin egen livshistorie, mener han.

»Hun fortæller også om nogle af de udfordringer, vi kæmper med som land i vores tid. Hun taler om Danmarks rolle i et Europa, der er under pres. Hun taler om nationalstatens betydning over for Den Europæisk Union. Og så forholder hun sig også meget direkte til de store udfordringer, som indvandringen har stillet Danmark overfor i de senere år,« siger Thomas Larsen.

Spørgsmål: Er det dit indtryk, at Dronningen har bekymring for Danmark, siden hun vælger at udtale sig om landets udfordringer lige nu?

»Dronningen er grundlæggende optimist. Hun tror på fremtiden, og hun hun tror på, at vi nok skal klare skærene. Hun har tiltro til, at der er et Danmark om 1.000 år. Men det er også klart, at hun har et nøgternt og vågent blik for de store udfordringer, der er for landet i den tid, vi lever i,« siger Thomas Larsen.

Bogen »De dybeste rødder« udkommer på Gyldendal torsdag d. 27. oktober.