Dronningen: »Det drejer sig ikke om frikadeller«

Mandag talte Hendes Majestæt med pressen forud for sin 75-års fødselsdag. Søndagens interview i Berlingske med dronning Margrethe er i højsædet denne eftermiddag, hvor hendes holdninger til udlændingedebatten atter bliver diskuteret.

Dronningen afholder pressemøde i Havesalen på Fredensborg Slot i forbindelse med Hendes Majestæts 75-års fødselsdag Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hendes Majestæt har lige afsluttet pressemøde på Fredensborg Slot forud for sin 75-års fødselsdag. Det første spørgsmål fra pressen går på, hvad der har flyttet sig siden de »dumsmarte« bemærkninger, som hun omtalte i en nytårstale i 1984.

»Jeg tror, vi alle sammen har flyttet os, også danskerne selv. Dumsmarte bemærkninger har flyttet sig,« siger Hendes Majestæt.

»Tingene har udviklet sig anderledes, end vi forestillede os dengang. Jeg siger ikke det samme i år. Der er sket meget i Danmark siden dengang. Vi har alle flyttet os. Vi har både vænnet os til, at der er kommet mange mennesker til, og at det er væsentlig vanskeligere at tilpasse sig det danske samfund, end vi havde forestillet os. Hvis man ved, at det kan være vanskeligt at tilpasse sig, så tror jeg, at det kan være nemmere, når man kommer hertil. Ellers stiller vi nogle forventninger, ingen kan indfri.«

I et interview med Berlingske i søndags, udtaler dronning Margrethe, at vi skal give plads til de, der er kommet til Danmark:

»De skal kunne gå i moske, når de gerne vil – det skulle bare mangle! – men når de begynder at gøre ting, som ikke stemmer overens med det store mønster i det danske samfund, må de indse, at den går ikke.«

Men hvilke handlinger, dronningen omtaler, vil hun ikke gå i detaljer i til dagens møde:

»Indvandrere skal ikke lave om på sig selv i den retning, at de skal skifte religion eller skal begynde at spise ting, de ikke har gjort før. Det drejer sig ikke om, at de skal begynde at spise frikadeller,« forklarer dronning Margrethe.