Dronningen bliver på tronen trods gigt

Selvom Dronning Margrethe døjer med rygproblemer og har aflyst et statsbesøg, så bliver hun på tronen og opfylder sin pligt. Det vurderer en lektor i historie.

Nytårskur på Christiansborg Slot torsdag den 3. januar 2013. Dronningen tog imod siddende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dronning Margrethe er næppe ved at forberede sig på at træde tilbage, blot fordi hun aflyser et enkelt statsbesøg i Chile. Sådan lyder vurderingen fra Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie ved Københavns Universitet.

»Dronningen er så stort et pligtmenneske, at hun ikke blot kaster håndklædet i ringen på grund af nogle rygproblemer. Så længe hun kan varetage embedet, vil hun blive,« forklarer han.

I Holland abdicerede dronningen

Sidste måned meddelte Hollands dronning Beatrix, at hun ville gøre plads til den unge generation og overlade tronen til sin ældste søn, Willem-Alexander.

Men i Danmark er det ikke kutyme, at regenten abdicerer - heller ikke selvom helbredet ikke længere er på toppen - så dronningen vil næppe følge den hollandske model, mener Jes Fabricius Møller.

»Helbred er ikke nogen bydende grund til at træde tilbage, det er der ikke tradition for i Danmark. Men det er og bliver dronningens afgørelse, hvornår hun vil træde tilbage,« fortæller han.

Lørdag kom det frem, at regentparret aflyser statsbesøget i Sydamerika, som skulle have fundet sted fra 10. til 15. marts, fordi dronningen døjer med problemer i ryggen. Det sker efter lægeligt råd, oplyser Hoffet i en pressemeddelelse.

- Det er lægernes vurdering, at den lange flyvetur kombineret med de krav og forventninger, der er til at gennemføre et statsbesøg, i den aktuelle behandlingssituation vil være for belastende for Dronningen at gennemføre, hedder det.

Det kan være en midlertidig forværring af dronning Margrethes gigtsygdom, der har fået de royale læger til at foreslå, at regenten aflyser den planlagte rejse til Chile, vurderer Bente Danneskiold-Samsøe, der er forskningschef og professor med speciale i gigt ved Parker Instituttet, Reumatologisk Klinik, Frederiksberg Hospital.

»Det er ikke nødvendigvis alvorligt, og det kan gå over igen, men der kan være perioder, hvor gigten er mere plagsom end andre. Derfor kan en lang flyvetur godt være meget anstrengende, og det kan være længe at skulle sidde i samme stilling, hvis man har smerter,« forklarer Bente Danneskiold-Samsøe og understreger, at hun udtaler sig generelt, da hun ikke har nærmere kendskab til majestætens helbred.

Mange over 50 får slidgigt

Slidgigt er en sygdom, som rammer mange mennesker med alderen. Ifølge netdoktor.dk har otte ud af 10 danskere slidgigt, når de har rundet de 50 år. Sygdommen opstår, fordi brusken i leddet bliver tynd og ujævn, og det føles smertefuldt, når man bevæger sig. Men det er forskelligt, hvor mange smerter den enkelte gigtramte har, understreger Bente Danneskiold-Samsøe.

»Det er utroligt vigtigt at få rørt sig, når man har gigt. Man skal holde sig i form, hvis man vil undgå, at sygdommen forværres, og det er vigtigt at holde vægten. Man skal selvfølgelig bevæge sig på en fornuftig måde, hvor man ikke overbelaster sine led, og det ser Dronningen ud til at gøre. Hun virker generelt til at være i god form, og hun er bestemt ikke overvægtig,« siger hun.

Kongehuset svigter dog ikke chilenerne. Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary vil rejse i regentparrets sted. Det er udtryk for, at det danske kongehus er en smidig institution, mener Jes Fabricius Møller.

»Kongehuset står og falder ikke med, om Dronningen har ondt i ryggen. Man finder en praktisk løsning på et praktisk problem og sender kronprinsparret. I sådanne tilfælde bliver kronprinsen statsoverhovedets forlængede arm,« forklarer han.