Dronning Margrethe og prins Henrik dropper stort guldbryllup med folket

Der bliver ikke stor fest, når dronning Margrethe og prins Henrik til næste år har guldbryllup. En konsekvens af prinsens ønske om at leve en mere tilbagetrukket tilværelse, lyder det fra Berlingskes royale ekspert.

Arkivfoto. Fredag har dronning Margrethe og prins Henrik været gift i 49 år. Men der bliver ingen stor fest næste år. (Foto: Keld Navntoft/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft

Selv om dronning Margrethe og prins Henrik om et år har været gift i 50 år, kommer regentparret ikke til at fejre deres guldbryllup med offentligheden.

Det oplyser hoffet i en pressemeddelelse.

»H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsen kan den 10. juni 2017 fejre guldbryllup. På baggrund af en række henvendelser om, hvorledes guldbrylluppet vil blive markeret, kan det oplyses, at Regentparret ønsker at afholde guldbrylluppet under private former.«

Ekspert: Logisk, at dagen fejres mere privat

Ifølge Berlingskes royale ekspert, Thomas Larsen, kan nyheden sætte gang i en masse spekulationer om forholdet mellem Dronningen og prins Henrik.

»Som jeg ser det, ligger beslutningen om at fejre guldbrylluppet under private former i direkte forlængelse af prins Henriks dybe ønske om at kunne leve en mere tilbagetrukket og fredelig tilværelse i sine sene år efter at have været i rampelyset igennem et langt liv. Dette ønske respekterer Dronningen, og derfor er det logisk, at deres mærkedag næste år fejres under private former - formentlig i selskab med den nærmeste familie og måske enkelte venner,« lyder det fra Thomas Larsen.

Berlingskes kommentator understreger, at beskeden fra Hoffet til gengæld ikke skal opfattes som et signal om, at Dronningen selv er på vej til at drosle ned eller trække sig tilbage.

»Nej, det kommer ikke til at ske, og det kan man også se på Dronningens intense program i den sidste tid, hvor hun har været på besøg rundt i landet og snart sætter kursen mod Færøerne,« siger Thomas Larsen.

»Jeg er ikke et sekund i tvivl om, at Dronningen vil fortsætte og ønsker at leve op til sine forpligtelser som regent, så længe hun overhovedet kan. For Dronningen er der tale om en livsopgave - som i sidste instans afsluttes med døden, præcis som det skete, da hun tog over efter sin far.«

49 år fejres heller ikke sammen

I dag fredag kan Dronning Margrethe og Prins Henrik fejre deres 49 års bryllupsdag.

Men regentparret tilbringer ikke dagen sammen. Prins Henrik er i Frankrig, mens dronningen er ved at gøre klar til sit officielle besøg på Færøerne på søndag, skriver Ritzau.