Dronning Margrethe har fået ny ceremonimester

Udnævnelse. Erfaren militærmand overtager posten som ceremonimester efter den nye hofmarskal.

Adjudantstabschef Lasse Harkjær modtog Dronningen i Drabantsalen på Christiansborg juni sidste år. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Dronning Margrethe har med virkning fra 1. juli 2021 udnævnt adjudantstabschef, oberst, kammerherre Lasse Harkjær, til ceremonimester i Kongehuset. Han overtager stillingen efter Kim Kristensen, der tiltrådte som hofmarskal 1. april.

Harkjær indledte sin karriere i Forsvaret for 44 år siden ved Bornholms Værn og derefter i Den Kongelige Livgarde. Siden da har han ad flere omgange gjort tjeneste i Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet, ligesom han var den første danske chef for ISAF-missionen i Afghanistan.

2005 blev han chef for Den Kongelige Livgarde, indtil han i 2013 overtog stillingen som chef for Hendes Majestæt Dronningens Adjudantstab, der er Kongehusets officielle bindeled til Forsvaret.

Den nye ceremonimester er 62 år og student fra Kildegårds Gymnasium. Han blev sergent 1978 og steg i graderne til oberst i 2004. Han er formand for Garderhøjfonden og udgav 2000 bogen »Garderhøjfortet, et fort i Københavns Befæstning«.

Golf og veteranbil

Harkjær er tildelt adskillige ordener og medaljer, blandt andet Kommandørkorset af 1. grad samt Mindemedaille for Prins Henrik og Erindringsmedaillen for Hendes Majestæt Dronning Margrethe og Hans Kongelige Højhed Prins Henriks guldbryllup.

I fritiden spiller han golf og pusler om sin MGA-veteranbil fra 1959.

Ceremonimesterens arbejdsopgaver er blandt andet at planlægge og afvikle Hoffets festarrangementer, nytårskure, udenlandske statsoverhoveders officielle besøg, modtagelse af fremmede staters ambassadører, sommertogter med kongeskibet samt begravelser af medlemmer af den kongelige familie.

Ceremonimesteren har i det daglige arbejde tæt kontakt med hofmarskallen. Blandt tidligere ceremonimestre er Christian Eugen-Olsen.