Dronning Margrethe besøgte Luthers kirke - med en gave, hun har brugt over 500 timer på at lave

Som led i fejringen af 500-året for Luthers reformation var Dronning Margrethe søndag i Wittenberg, hvor den tyske præsident lovpriste de gode relationer mellem Tyskland og Danmark.

Dronning Margrethe står her sammen med blandt andre forbundspræsident Joachim Gauck og biskop Heinrich Bedford-Strohm foran slotskirken i Wittenberg i det østlige Tyskland. Kirken, hvor Martin Luther i 1517 slog sine 95 teser op og dermed indledte sit opgør med den katolske kirkes afladshandel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WITTENBERG: Det var en glædesstrålende Dronning Margrethe, der søndag indfandt sig som æresgæst ved høstgudstjeneste i den stopfyldte og solbeskinnede slotskirke i den tyske by Wittenberg.

Som led i næste års fejring af 500-året for reformationen var dronningen rejst til Wittenberg for at deltage i genåbningen af slotskirken, hvor Martin Luther i 1517 slog sine 95 teser op på kirkeporten og dermed indledte sit opgør med den katolske kirkes afladshandel.

Med sig til kirken havde dronningen et såkaldt antependium - et alterforhæng - som majestæten på kirkens foranledning selv har broderet. På alterforhænget, der fremover vil blive anvendt ved særlige kirkelige højtider, figurerer en såkaldt Lutherrose: en hvid rose med fem blade og i midten et sort kors på et rødt hjerte. Angiveligt har majestæten brugt mere end 500 timer på fremstillingen af det smukke alterforhæng, der efter søndagens gudstjeneste blev flittigt beundret af kirkegæsterne.

Her ses det såkaldte antependium - alterforhæng - som Dronning Margrethe har lavet til slotskirken i den tyske by Wittenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN.

Verdenshistorisk begivenhed Søndagens gudstjeneste markerede samtidig den officielle genåbning af den berømte slotskirke, hvor Luther selv er begravet, efter fire års omfattende restaurationsarbejde. Foruden den danske regent deltog en lang række prominente skikkelser i tysk kirkeliv og politik, herunder CDU-politikeren Reiner Haseloff, ministerpræsident i Sachsen-Anhalt, såvel som forbundspræsident Joachim Gauck, der som evangelisk-luthersk præst selv protesterede mod DDR- regimet før murens fald.

Gauck takkede dronningen for hendes gave til kirken og udtrykte samtidig som statsoverhoved taknemmelighed for det velfungerende dansk- tyske forhold. Samtidig fremhævede forbundspræsidenten den tyske reformation som en verdenshistorisk begivenhed. Når reformationsjubilæet næste år fejres, sagde Gauck, »vil det ikke blot reformationens kirker, men hele verden, der vil se mod Wittenberg.«

I en afsluttende takketale, afholdt på formfuldendt tysk, understregede Dronning Margrethe de historiske bånd mellem det danske kongehus og fremhævede blandt andet Christian II., der plejede et personligt bekendtskab med Luther og dermed også bidrog til, at den danske kirke siden 1536 har været evangelisk-luthersk.

»I Tyskland er vi meget begejstrede for dronningens tilstedeværelse i dag, fordi den vidner om de tætte forbindelser mellem den luthersk-evangeliske reformation, der udsprang i Wittenberg, og Danmark«, sagde Margot Kässmann, der er ambassadør for reformationsåret og tidligere rådsformand for den tyske evangeliske kirke, til Berlingske.