Drømmestudiet lader vente på sig

Majken Hamann Hansen har gjort alt det rigtige. Efter kun et enkelt sabbatår har hun valgt en teknisk universitetsuddannelse, og så har hun fået et studierelevant job. Derfor var skuffelsen stor, da hun i går kun fik en standbyplads.

Majken Hamann Hansen fik i går kun en standbyplads på sit drømmestudie. Nu kan hun kun håbe på at få en frafaldens plads. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere

Overraskelsen og ikke mindst skuffelsen var stor, da Majken Hamann Hansen fra Hvidovre i går morges fik at vide, at hun ikke havde fået en sikker plads på sit drømmestudium som civilingeniør i byggeteknologi.

»Jeg havde lige set i avisen, at man kun skulle have 7,2 for at komme ind, men jeg havde ikke set, at det var 7,2 på den nye karakterskala. Så jeg tænkte, at jeg helt sikkert var kommet ind. Da jeg sååbnede brevet og der stod, at jeg havde fået en standbyplads, blev jeg skuffet,« siger Majken Hamann Hansen.

I går kunne de mange ansøgere til universitetsuddannelser finde et skæbnesvangert brev i postkassen. Meldinger om afslag, optag og standbypladser blev uddelt til både glæde og skuffelse.

Majken Hamann Hansen er 20 år gammel, og hun har gjort lige det, som regeringen ønsker. Hun fik sin studentereksamen fra Gammel Hellerup Gymnasium sidste år, og efter kun et enkelt sabbatår søgte hun ind som civilingeniør i byggeteknologi på Danmarks Tekniske Universitet DTU.

»Jeg havde forstået det sådan på medierne, at der er mangel på ingeniører. Og da jeg opfylder alle kravene på DTUs hjemmeside bestået de rigtige fag og et karaktergennemsnit over 8 så gik jeg ud fra, at jeg ville komme ind,« forklarer Majken Hamann Hansen. Der bliver da også efterlyst flere ansøgere og i særdeleshed piger på de tekniske universitetsuddannelser. Og da hun gik i 3.g., var undervisningsminister Bertel Haarder (V) ude på hendes gymnasium for at reklamere for ingeniøruddannelsen.

Majken Hamann Hansens problem er, at årets rekordmange ansøgere, har medført, at adgangskvotienten til hendes drømmestudium er blevet højere end sidste år. Hendes karaktergennemsnit rækker kun til en standbyplads. Hun kan derfor kun håbe på, at nogle af dem, der allerede har fået tildelt en plads, springer fra.

Men der er andre pladser at få. Flere af de andre civilingeniørlinjer på DTU har ledige pladser. Derudover hungrer de mellemlange uddannelser til eksempelvis folkeskolelærer eller sygeplejerske efter ansøgere. Til de muligheder siger Majken Hamann Hansen:

»Jeg har valgt det, der interesserer mig. Og derfor har jeg ikke lyst til at søge de andre uddannelser, selv om der er ledige pladser.«

Hun står nu med et andet problem. Hun har allerede været til samtale og har fået et studiejob på Teknologisk Institut. Aftalen er, at hun skal sende papirerne på, at hun er optaget som civilingeniør.

»Det kommer nok også som et chok for dem, når jeg ringer til dem på mandag. Jeg skulle være startet på onsdag. Selvfølgelig er det ærgerligt, at jeg ikke er kommet ind. Men jeg synes det er endnu mere ærgerligt, når nu jeg lige har fået et job, der lige passede,«.