Drengene filmede, når Godhavn-ansatte brugte vold og trusler – nu tager politiet sagen op

En ny TV 2-dokumentar afslører, at drenge på børnehjemmet Godhavn har oplevet trusler og hårdhændet behandling fra ansatte. En af drengene sendte en anmeldelse til politiet i 2016, men dengang valgte politiet at lukke sagen.

Videoer, som TV 2 har offentliggjort, viser trusler og hårdhændet behandling rette mod unge drenge på børnehjemmet Godhavn. Fold sammen
Læs mere
Foto: Polfoto/Ritzau Scanpix

Todi Godsk blev anbragt på børnehjemmet i Godhavn som 13-årig.

Da han en dag – tre år senere – blev vred og gik op på sit værelse på børnehjemmet for at tænde et heksehyl, fulgte en kvindelig ansat efter ham.

»Jeg flækker dig ned. Lige på stedet. Jeg slår dig decideret i hovedet og flækker dig derned,« lød beskeden til drengen.

Det viser en video, som TV 2 har offentliggjort i forbindelse med dokumentaren »Nødråb fra børnehjemmet«, som bliver vist torsdag aften på TV 2.

Og dette er langtfra den eneste truende adfærd og hård magtanvendelse, der har været på børnehjemmet, forklarer de to kammerater på børnehjemmet Todi Godsk og Silas Nielsen.

De to drenge hævder, at de i flere år er blevet udsat for vold og unødvendig magtanvendelse. Silas Nielsen sendte derfor en politianmeldelse i 2016 med vedhæftede videoer af episoder på børnehjemmet. I anmeldelsen skriver han, at en gruppe drenge på børnehjemmet udsættes for vold næsten dagligt. De fortæller, at der bliver taget kvælertag på dem, og at de bliver slået, truet, sparket og svinet til.

I en artikel på TV 2, gennemgås fire videoer, hvor de to drenge på børnehjemmet bliver udsat for vold og unødvendig magtanvendelse.

Magtanvendelse

Fysisk magtanvendelse imod børn er tilladt på børnehjemmet, såfremt drengene er til fare for sig selv og andre, eller er i færd med at ødelægge inventar.

Ifølge de to drenge er dette dog langtfra tilfældet i alle situationer med magtanvendelse.

Søren Skjødt, der er forstander på døgninstitutionen Godhavn, kan ikke genkende det billede, som drengene tegner af Godhavn: En institution, der anvender unødvendig og hårdhændet magtanvendelse.

»Nej, det kan jeg ikke, men jeg kan godt genkende et billede af, at vi havde en periode med nogle børn, som vi blev vældig udfordrede på, og som vi forsøgte at håndtere. Jeg bliver selvfølgelig altid påvirket, hvis børnenes oplevelser af det samlede forløb er negative, men jeg mener stadigvæk at kunne stå på mål for den samlede indsats, som de to har fået på Godhavn, siger han til TV 2.

Det er ikke første gang, at døgninstitutionen Godhavn er i mediernes søgelys. I 2019 gav statsminister Mette Frederiksen (S) en officiel undskyldning fra staten til de i dag voksne mænd, som blev udsat for grove overgreb, såsom systematisk vold, seksuelle overgreb og medicinske forsøg fra 1940 og frem til 1970. I februar 2021 blev 17 af de tidligere godhavndrenge tilkendt erstatning på 300.000 kroner hver.

Den anmeldelse, som den i dag 19-årige Silas Nielsen i 2016 sendte til politiet blev lukket, uden at politiet gjorde yderligere ved sagen. Nu – efter at TV 2 har kontaktet politiet – har politiet valgt at genoptage sagen.