Drenge halter efter piger i dansk og matematik

Karakterkløften mellem drenge og piger i fagene dansk og matematik er øget i løbet af de seneste år. Karakterkrav for gymnasiale uddannelser, som politikerne netop nu diskuterer, vil derfor ramme drengene hårdere end pigerne, vurderer forskere.

Foto: Søren Bidstrup. ARKIVFOTO. Elever i Bagsværd er til folkeskolens afgangsprøve.
Læs mere
Fold sammen

Piger får bedre karakterer end drenge i fag som dansk og matematik, men i en årrække har forskellen på drenge og pigers karakterer i folkeskolen ligget stabilt. Nu viser en ny analyse fra tænketanken Kraka, at drengene halter mere og mere efter. Det skriver Politiken.

I 2008 var pigernes karaktergennemsnit 0,5 karakterpoint foran drengene i dansk og matematik, mens det i 2013 var på 0,8.

Forskningschef i Kraka Kristian Thor Jakobsen siger til Politiken, at de karakterkrav til at komme ind på en gymnasial uddannelse, som politikerne diskuterer, vil ramme drengene hårdere, end de vil ramme pigerne.

»Hvis politikerne ønsker at gøre mere brug af karaktererne fra folkeskolen for at komme ind på en ungdomsuddannelse, kan det blive et større problem for drengene end for pigerne, fordi de halter mere og mere efter,« siger han til avisen.

80 procent af pigerne fik ved 9. klasses afgangsprøve i 2013 mindst 4 i snit i dansk og matematik, mens det kun var 72 procent af drengene, der opnåede samme resultat.

Forskere siger til Politiken, at den stigende karakterkløft er problematisk, fordi karaktererne ved afslutningen af grundskolen kan få betydning for, hvilken ungdomsuddannelse danske unge senere kan tage.

Undervisningsminister Christine Antorini (S) siger til Politiken, at hun vil sætte en undersøgelse i gang for at sikre, at afgangsprøverne »ikke skævvrider på køn.