Dreng bidt og mand fik bøjet ribben: Nu får kendt københavnerplads flere kameraer

Efter flere episoder med vold, trusler og salg af hårde stoffer har beboerne ved Anker Jørgensens Plads bedt Københavns Kommune om lov til at sætte flere overvågningskameraer på pladsen. Flere partier i borgerrepræsentationen mener dog, at flere kameraer vil krænke beboernes privatliv.

Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen, da der i oktober blev opsat en mindestatue af den tidligere statsminister, som boede i det gamle arbejderkvarter i 45 år. Arkivfoto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vold. Narkotikasalg. Overfald på tilfældigt forbipasserende.

Det er hverdag på en af Københavns kendte pladser, Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen. Derfor beder områdets beboere nu om hjælp fra kommunen til at opsætte overvågningskameraer, der skal holde øje med pladsen.

Det fremgår af en ansøgning om akut støtte til videoovervågning af pladsen, som Boligselskabet AKB sendte til Københavns Kommune i september.

I anmodningen bemærker boligselskabet, at de mange episoder sker som følge af større »drikkegrupperinger«, der før har opholdt sig på Mozarts Plads, men som nu er flyttet til Anker Jørgensens Plads som følge af metroselskabets ombygning af Mozarts Plads i foråret 2018. Dette har resulteret i åbenlyst salg af narkotika på Anker Jørgensens Plads samt flere overfald.

Boligselskabet beskriver eksempelvis en episode, hvor en af pladsens beboere fik trykket sine ribben i forbindelse med en »konfrontation med en af de toneangivende på pladsen«, og en otteårig dreng blev bidt af en hund. Derudover oplever flere beboere daglig chikane og trusler, både når de færdes på pladsen, og når de befinder sig i egne forhaver, skriver Boligselskabet AKB, København. Med flere kameraer kan man undgå lignende hændelser i fremtiden, mener de.

Charlotte, Henrik, Brynjar og Puk kommer dagligt på Anker Jørgensens Plads i Sydhavnen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl.

»Videoovervågning af pladsen kan medvirke til at fjerne narkotikahandelen på pladsen, virke præventivt i forhold til eskalering af vold og støjende konflikter og bidrage til øget tryghed for beboerne som dagligt færdes på pladsen. Dertil kan overvågningen bidrage til politiets arbejde i forhold til opklaring af kriminalitet begået på pladsen,« skriver Lars Strand, erhvervskoordinator hos Boligselskabet AKB, i anmodningen.

Efterfølgende har borgerrepræsentationen i Københavns Kommune besluttet, at der skal bevilges 48.000 kr. fra Økonomiudvalgets akutpulje som tilskud til at opsætte fire overvågningskameraer på pladsen. Kameraerne skal supplere de seks kameraer, der allerede befinder sig på Anker Jørgensens Plads. De ekstra kameraer skal ifølge et vedtaget ændringsforslag, fremsat af Enhedslisten, evalueres om et år med henblik på en vurdering af situationen på pladsen.

Tre partier – Venstre, Det Konservative Folkeparti og Alternativet – valgte dog at stemme imod forslaget. De tre partier frygter nemlig, at den øgede overvågning vil bidrage til en øget mistænkeliggørelse af pladsens beboere.

»Vi ønsker ikke at tillade, at private kan foretage videovervågning af private på offentlige og offentligt tilgængelige pladser, idet vi ikke ønsker at medvirke til mulighed for socialkontrol,« skriver de fem partier i en protokolbemærkning til forslaget.