Dramatiske timer før Frank Jensens farvel: »Tiden var kommet,« stod der i et brev

Dagens overblik: Berlingske giver dig overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

Overborgmester Frank Jensen (S) ankommer, da han holder pressemøde på Islands Brygge i København mandag den 19. oktober 2020. Lidt senere var han fortid som borgmester. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Godmorgen og velkommen til dette nyhedsoverblik, hvor det bliver helt uundgåeligt at dykke ned i Københavns overborgmester, Frank Jensens (S), farvel til politik.

Et farvel, der er resultatet af en weekend, hvor det har føget med anklager om krænkelser begået af den nu tidligere overborgmester og næstformand i Socialdemokratiet.

Men før vi kommer til den historie og de øvrige historier, vi har plukket ud, skal vi vanen tro runde de seneste coronatal.

De kommer her.

Dagens tal

Bekræftede smittetal i alt i Danmark: 35.844 (+452)
Indlagte: 129 (+10)
Indlagte på intensiv: 18 (+1)
Antal døde: 686 (+6)
Bekræftede smittede på verdensplan: 40.344.310
Døde på verdensplan: 1.117.539

Tal i parentes angiver de seneste ændringer.

Du kan se flere coronatal for Danmark her og på verdensplan her.

Frank Jensen exit

Under stort presseopbud på Islands Brygge i København fortalte Frank Jensen mandag, at han træder ned fra sine poster som overborgmester i København og næstformand i Socialdemokratiet. Frank Jensen understregede, at han »bakker op om #metoo«. Men, sagde han, vi »skal passe på med jagten«.

»Det er jo ikke en retsstat værdigt. Jeg har været justitsminister i det her land og værnet om retssikkerheden. Jeg har værnet om, at man ikke er skyldig, før det er bevist. Der er ikke omvendt bevisbyrde i Danmark. Og der skal vi altså bare passe på,« sagde Frank Jensen.

Historien om bykongens fald finder du her.

Flere medier har forsøgt at rekonstruere borgmesterens farvel, uden at der er kommet voldsomt mange nye detaljer frem. Men nærlæser man, er der nyt.

Frank Jensen besluttede jo at gå i går efter eget valg, sagde han mandag. Men Ritzau kan blandt andet fortælle, at sagen er diskuteret i Socialdemokratiets ledelse, hvor den anden næstformand hedder Mogens Jensen og formanden Mette Frederiksen. Det har Frank Jensen da heller aldrig lagt skjul på.

Men samtalerne har nok haft betydning, antyder Mogens Jensen.

»Jeg kan kun sige, at vi selvfølgelig har talt sammen i den socialdemokratiske ledelse om det her, og blandt andet de samtaler og vel andre indtryk, som Frank Jensen har fået, har fået ham til at tage den beslutning, som han har taget her,« siger Mogens Jensen til Ritzau.

Hos Jyllands-Posten kan man læse, at S-formanden i København, Jan Salling, inden Frank Jensens farvel på kajen ved Islands Brygge sendte en mail til andre socialdemokrater i København. Her skrev han, at han havde fortalt Frank Jensen, »at tiden var kommet«.

»Tak for mødet i aftes. Det var det hårdeste og sværeste møde i vores organisations nyere historie. Det var en dramatisk dag i går, men efter at have sovet på det har jeg i respekt for det, der kom frem i aftes, valgt at kontakte Frank og fortælle ham, at tiden er kommet, hvor han må trække sig,« skriver Salling ifølge Jyllands-Posten i mailen.

Til DR fortæller Lars Weiss, den nu fungerende borgmester, at han omkring klokken halv tolv bliver ringet op af Frank Jensen, der fortæller ham, at han trækker sig lidt senere.

På trods af overborgmesterens afgang er de ikke færdige med at kæmpe

Og nu vi er ved Frank Jensen. Der gik under tre dage, fra Maria Gudme, regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden (S), trådte frem i Jyllands-Posten fredag, til Frank Jensen trådte tilbage. Og i medier og på sociale medier bliver hun beskrevet som den, der »fældede« Frank Jensen.

Sammen med blandt andre Camilla Søe, konsulent i Geelmuyden Kiese, har hun stillet skarpt på sexisme, krænkelser og magtmisbrug i dansk politik. Det skete i en storstilet underskriftsindsamling med over 300 underskrivere.

Men kvinderne er langtfra færdige med at kæmpe. For det handler ikke om enkeltsager. »Jeg bliver aldrig tavs,« lyder det fra Maria Gudme, mens Camilla Søe har følgende budskab:

»Jeg tror, at afgangen (Frank Jensens, red.) er en uundgåelig konsekvens, når man giver kvinder en platform at tale fra. Nu står vi på skuldrene af hinanden. Og det vil sige, at vi går ud i denne debat med en styrke, der er så stor, at vi begynder at tage magten fra dem, der har krænket systematisk i årevis,« siger Camilla Søe, der fortsætter:

»Det er ikke længere bare en bølge. Nu er det en tsunami.«

Du kan læse mere her, hvor Camilla Søe og Cecilie Sværke Priess, formand for DSU København, fortæller om den videre kamp mod sexisme. Sidstnævnte fortalte om sin mistillid til Frank Jensen længe før andre socialdemokrater.

Hvem bliver den næste overborgmester i København?

Og sidder du og har en indre gættekonkurrence om, hvem der mon bliver den næste overborgmester i København, finder du her en oversigt over de mest kvalificerede bud fra Berlingskes samfundsredaktør, Bent Winther.

Hint: En tidligere statsminister er på listen.

Mangel på influenzavaccine skaber frygt

Der har aldrig været større efterspørgsel efter at blive vaccineret mod influenza. Men det skaber et akut problem. De praktiserende læger er på nippet til at løbe tør for vaccinen, og det kan få konsekvenser for udsatte ældre, der ellers havde planlagt at blive vaccineret. De udsatte ældre har blandt andet diabetes, lunge- og hjertesygdomme.

Meldingen fra myndighederne er nu, at det bliver svært at indkøbe flere vacciner til årets influenzasæson.

»Det er en rigtig trist situation. Vi risikerer på ny, at ældre beboere på plejehjemmene bliver sat bagerst i køen til at få hjælp. På den måde er covid-19 desværre et forstørrelsesglas på nogle af de problemer, der er i det danske sundhedsvæsen: Nemlig at vi ikke rigtigt forstår, at beboerne er nogle af de mest syge og sårbare patienter, vi har,« siger Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, om sagen.

Hele artiklen finder du her.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Skal Muhammed-tegninger vises i undervisning?

Fredag blev en fransk skolelærer dræbt, efter at han i undervisningsøjemed havde vist Muhammed-tegninger. Herhjemme har drabet skabt en debat, der er rykket helt ind i klasseværelserne. For skal danske lærere vise tegningerne i undervisningen?

»Jeg kan simpelthen ikke komme i tanke om et eneste undervisningsforløb, hvor det skulle have en selvstændig faglig pointe, at man viser tegningerne,« siger Dennis Hornhave Jacobsen, formand for Foreningen af lærere i historie og samfundsfag, FALIHOS, til Berlingske.

Fra Esther Vyff Petersen, formand for Danske Skoleelever, lyder det, at tegningerne skal kunne bruges i undervisningen.

»I Danske Skoleelever har vi det synspunkt, at Muhammed-tegningerne kan give en sund samfundsdebat,« siger hun.

Jyllands-Posten har også taget fat på historien. Avisen har talt med Skolelederforeningens formand, Claus Hjortdal, der understreger, at det hverken er skolens opgave at provokere eller at gøre elever eller forældre kede af det ved at vise tegningerne.

»Der vil være skoler, hvor jeg vil sige, at det vil være fejlagtigt, fordi det ikke er vores opgave at provokere. Vi kan sagtens snakke om ytringsfrihed uden at skulle vise den tegning,« siger Claus Hjortdal til avisen.

Du finder hele artiklen her. Jyllands-Postens artikel findes i den trykte avis.

Det sker i dag

  • Der kommer vanen tro nye coronatal. Det sker klokken 14.
  • Landets økonomiske vismænd – eller mere formelt: Det Økonomiske Råd – offentliggør deres rapport om de økonomiske udsigter for landet. Det skriver Ritzau. Rapporten forventes at omhandle: fremskrivning af dansk økonomi og offentlige finanser, finanspolitisk holdbarhed, finanspolitiske instrumenter og epidemiologi og økonomi.

God tirsdag!