Dragsdahl vandt slaget om den kolde krig

Journalist Jørgen Dragsdahl trak sig sejrende ud af retssagen mod professor Bent Jensen, der havde beskyldt ham for at være KGB-agnet. Jensen skal betale rekordstor godtgørelse.

En tilfreds Jørgen Dragsdahl efter sin sejr mod professor Bent Jensen i koldkrigssagen ved retten i Svendborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Frydkær
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Journalist Jørgen Dragsdahl så tydeligt lettet ud, da han fredag fik dommerens ord for, at professor Bent Jensen havde krænket hans ære ved at kalde ham KGB-agent. Retten fandt det ikke bevist, at Jørgen Dragsdahl havde været talerør for Sovjetunionens hemmelige politi, KGB, under den kolde krig.

Dommeren kom fredag med sine tilkendegivelser til den endelige dom, som først ligger klar om otte uger. Dommeren mener, at det er forsvarligt at komme med en tilkendegivelse nu, fordi sagen har verseret i tre år, siden Bent Jensen i Morgenavisen Jyllands-Posten den 14. januar 2007 havde kaldt Jørgen Dragsdahl for KGB-agent.

Der var stuvende fyldt, men helt stille i retslokalet i Svendborg, da retsformand Mette Langborg læste sin tilkendegivelse op. Både Bent Jensen og Jørgen Dragsdahl kiggede ned i bordet. Bent Jensen virkede rystet over at være skyldig i injurier mod Jørgen Dragsdahl. Jyllands-Postens tidligere chefredaktør Carsten Juste, som sad ved siden af Bent Jensen, så lettet ud over at blive frikendt for at have videreformidlet injurierne.

- Nu vil jeg opfordre parterne til at indgå forlig, inden den endelige dom foreligger om otte uger, sagde retsformand Mette Langborg.

- Jeg mener, at det rigtige er at bede om en dom, sagde Bent Jensens advokat Ole Ravnsbo.

Forud for dommerens tilkendegivelse er gået et to uger langt retsforløb, hvor luften har været iskold mellem sagens to hovedpersoner. De har siddet i hver sit ringhjørne i retslokalet og ihærdigt forsøgt at undgå hinandens blik.

Det har været helt centralt i bevisførelsen af, om Jørgen Dragsdahl vitterligt var spion for KGB, at der i PET-dokumenter har stået, at man anså ham som agent. Men chefer fra Politiets Efterretningstjeneste har sagt, at det ikke var PET's officielle holdning, men at der var tale om en medarbejders personlige vurdering.

Et andet springende punkt var, at KGB-afhopperen Oleg Gordievskij, som blev anset for yderst troværdig, havde peget på, at Jørgen Dragsdahl var agent for KGB. Men Dragsdahls advokat understregede, at Dragsdahl aldrig havde mødt Gordievskij, så denne havde sine oplysninger fra en anden agent, som havde det med at overdrive.

Retsformand Mette Langborg fandt det ikke bevist, at Jørgen Dragsdahl havde været agent, og hun var skarp i sin kritik af professor Bent Jensen.

- Man må forvente en større kildekritik af en forsker, sagde Mette Langborg. Bent Jensen kan derfor se frem til 20 dagbøder á 2000 kroner og et erstatningskrav på 200.000 kroner, hvilket er en rekordstor erstatning i injuriesager.