Dræbt dansk-tjetjener var leder af militsgruppe

Den dræbte dansk-tjetjener Isa Munajev var sammen med menige frivillige rejst fra Danmark for at kæmpe i Ukraine mod oprørerne. Her stod han i spidsen for en kampgruppe.

Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, måske bedre kendt under navnet »Boksetræneren fra Birkerød« er rapporteret dræbt under kamphandlinger i det østlige Ukraine. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk-tjetjeneren Isa Munajev, der måske er bedre kendt under navnet »Boksetræneren fra Birkerød«, og som mandag rapporteres dræbt under kamphandlinger i den østlige del af Ukraine, stod i spidsen for en regulær militsgruppe.

Med i militsgruppen var blandt andre en håndfuld andre dansk tjetjenere.

Berlingskes korrespondent i Moskva, Simon Kruse, mødte i oktober sidste år, Isa Munajev, iført kampuniform og grøn baret i en militær træningslejr i Ukraine, en times kørsel fra den ukrainske by Dnipropetrovsk.

Isa Munajev, var et kendt ansigt i det dansk-tjetjenske miljø og har boet i Danmark siden 2007 og havde arbejdet som boksetræner for et ungdomshold. Han var også formand for den tjetjenske forening Frit Kaukasus.

Til lyden af artillerigranater fra fronten i Ukraine fortalte Isa Munajev dengang, at han var veteran fra to krige mod Rusland i Tjetjenien, og at han i Ukraine var øverstkommanderende for en bataljon af overvejende tjetjenske frivillige, der kæmper på Ukraines side.

Isa Munajev var øverstkommanderende i den tjetjenske hovedby Grosnyj, da Rusland i vinteren 1999 satte en slagstyrke ind for at knuse modstanden i den oprørske provins.

»Nu står kampen i Ukraine,« lød det fra ham.

På det tidspunkt havde han og hans mænd kæmpet i Ukraine i to måneder mod de russisk-støttede oprørere.

»De har været med i krigen. De har deltaget i kampe, og de vil deltage fremover,« sagde han og tilføjede at halvdelen af hans mænds var ved fronten.

Berlingskes korrespondent traf også en anden dansker, der kaldte sig Timur og var fra Københavnsområdet og som fortalte, at de seks frivillige kendte hinanden fra Danmark.

Timur fortalte, han er født i Dagestan, en naboregion til Tjetjenien. Han er muslim, men kampen handler ikke om religion, fortalte han.

»Vi spiser og bor sammen med ukrainerne. Hvis det handlede om religion, så kunne man jo tage til Syrien, hvor der er mange, der vil lave jihad og alt det der. Så nej, det har ikke noget med religion at gøre,« sagde han.