Dræbersnegle trives i regnen

Dræbersneglen trives i Danmark og i fremtiden risikerer vi at skulle bekæmpe en endnu mere robust snegleart end dræbersneglen.

Dræbersneglen trives i Danmark og i fremtiden risikerer vi at skulle bekæmpe en endnu mere robust snegleart end dræbersneglen. Nogle eksperter mener nemlig, at dræbersneglen parrer sig med vores hjemlige sorte skovsnegl. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere

I disse dage behøver man næppe se sneglen som tegn på regn, men blot nøjes med at kigge ud af vinduet. Går man ud i sin køkkenhave eller vover man sig ligefrem helt ud i den vilde natur mellem bygerne, vil man opdage, at den iberiske skovsnegl med det lidet flatterende øgenavn 'dræbersnegl' mange steder har indtaget landskabet.

- Ja, den spreder sig med stor fornøjelse. Den iberiske skovsnegl trives rigtig godt med det vejr, vi har lige nu, som er så fugtigt. Og det kan godt være, at der kommer lidt flere, fortæller naturvejleder Jes Aagaard fra Skov- og Naturstyrelsen.

Jes Aagaard fortæller, at den iberiske skovsnegl har bredt sig fra at være en havesnegl, formentlig importeret sydfra i forbindelse med indføring af haveplanter, til den vilde natur.

- De er for eksempel i massivt tal i Jægersborg Hegn for tiden, fortæller naturvejlederen.

Dræbersneglen er i øvrigt dén med den rødbrunlige farve. Den knaldorange snegl, man også kan se mange steder, er dens relativt fredelige fætter fra Schweitz.

Jes Aagaards kollega, naturvejleder Jan Kjærgaard fra Skov og Naturstyrelsen i Århus-distriktet, har tidligere fortalt til DR, at dræbersneglen parrer sig med vores hjemlige sorte skovsnegl, og

at resultatet kan blive en snegl, som har fået de bedste egenskaber fra hver af sine forældre: Den kan både klare frostvejr, og den lægger en frygtelig bunke æg.

- Jeg har ikke set det selv, men hvis det er rigtigt at de parrer sig, så står vi med nogle meget robuste snegle. Den iberiske skovsnegl ligner vores sorte skovsnegl rent genetisk. Og så må vi indstille os på en anden balance i naturen, siger Jes Aagaard.

Kampen for at udrydde den invasive dræbersnegl er så godt som tabt på forhånd, og man kan ikke bruge gift i den frie natur som led i bekæmplesen, forklarer Jes Aagaard.

- Gift udrydder alle sneglearterne, så det skal man helst holde sig fra. Så får vi først rigtig mange problemer med balancen i den danske natur, lyder rådet fra Jes Aagaard og fortsætter:

- En ting er i hvert fald helt sikkert: Den iberiske skovsnegl er kommet for at blive.