Dræbersnegle fryser ihjel

Den langvarige, hårde frost tager livet af de dræbersnegle, der ikke når i skjul under jord eller blade.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det ser ud til, at salatbedet klarer frisag denne sommer, for frosten tager livet af de iberiske skovsnegle - dræbersneglene, der siden 1990'erne har været en pest i de danske haver.

For at overleve er sneglene nødt til at kravle ind under blade, ned i jordsprækker eller ind i mere lune kompostbunker, gerne under en dyne af isolerende sne, skriver videnskab.dk

- Dræbersneglene vil som population sagtens kunne finde steder, hvor temperaturen i Danmark ikke når under menus tre grader. Men mange af dem kan ikke nå at finde et sted, hvor de kan gemme sig i tide, siger ph.d.-studerende Stine Slotsbo fra Aarhus Universitet, der forsker i dræbersnegles fysiologi.

Under et laboratorieforsøg frøs hun dræbersnegle ned til 1,5 minusgrader, og selv om sneglene blev stivfrosne og hårde som sten, kravlede de livligt videre i laboratoriet, da de blev tøet op igen. Først da temperaturen gradvist faldt, var sneglene truet på livet, og ingen af dem overlevende at være omgivet af is i en minus tre grader kold fryser, skriver videnskab.dk.

/ritzau/