Dræbersnegle fryser ihjel

Den langvarige, hårde frost tager livet af de dræbersnegle, der ikke når i skjul under jord eller blade.

Foto: Henning Bagger

Det ser ud til, at salatbedet klarer frisag denne sommer, for frosten tager livet af de iberiske skovsnegle - dræbersneglene, der siden 1990'erne har været en pest i de danske haver.

For at overleve er sneglene nødt til at kravle ind under blade, ned i jordsprækker eller ind i mere lune kompostbunker, gerne under en dyne af isolerende sne, skriver videnskab.dk

- Dræbersneglene vil som population sagtens kunne finde steder, hvor temperaturen i Danmark ikke når under menus tre grader. Men mange af dem kan ikke nå at finde et sted, hvor de kan gemme sig i tide, siger ph.d.-studerende Stine Slotsbo fra Aarhus Universitet, der forsker i dræbersnegles fysiologi.

Under et laboratorieforsøg frøs hun dræbersnegle ned til 1,5 minusgrader, og selv om sneglene blev stivfrosne og hårde som sten, kravlede de livligt videre i laboratoriet, da de blev tøet op igen. Først da temperaturen gradvist faldt, var sneglene truet på livet, og ingen af dem overlevende at være omgivet af is i en minus tre grader kold fryser, skriver videnskab.dk.

/ritzau/