Drab på Østerbro: Varetægtsfængslet var som 12-årig mistænkt for at voldtage syvårig

Den mistænkte i en tredobbelt drabssag på Østerbro beskrives i mentalerklæring som narcissistisk og seksuelt grænsesøgende. Retslægerådet anbefalede derfor forvaring på ubestemt tid.

En 26-årig mand er blevet sigtet for drab på tre ældre mennesker i et boligkompleks på Vangehusvej, Østerbro i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Celina Dahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske kunne mandag beskrive, hvordan den mand, der er mistænkt for dræbe tre ældre borgere på Østerbro i København, har en mørk fortid.

Nu føjer en rapport fra Retslægerådet endnu en dimension til fortællingen om den mistænkte.

En fortælling, som begynder, da han er 12 år gammel.

Tidligere på ugen kom det frem, at den mistænkte i drabssagerne fra Østerbro i 2011 blev dømt for voldtægt og i 2012 for drabsforsøg. Dengang foreslog Retslægerådet en forvaringsdom på ubestemt tid.

Retslægerådets mentalerklæring fra retssagen afslører, at det ikke var første gang, at den mistænkte havde haft en grænseoverskridende adfærd.

Anne Birgitte Stürup

»Normalvis har en mindreårig ikke nået at bevise, hvor farlig personen er, men det mente jeg han havde.«


Retslægerådet afgiver uafhængige lægelige skøn i spørgsmål om personers retsforhold.

Allerede som 12-årig beskrives den mistænkte, som seksuelt grænseoverskridende. Ifølge mentalerklæringen blev han som tolvårig mistænkt for have voldtaget en syvårig, hvorfor han efterfølgende blev anbragt på en institution i halvandet år.

Senere blev han anbragt i plejefamilie, hvor han forsatte med at være seksuelt grænsesøgende over for mindreårige piger.

Som 14-årig blev Lual Lual, som han hed, før han skiftede navn, sigtet for voldtægt og blev placeret på en lukket institution. Han måtte dog flyttes flere gange grundet »konflikter med de andre børn og forstyrret adfærd«.

Hans personlighed beskrives i rapporten som forstyrret og narcissistisk. Det kommer til udtryk ved, at han har »manglende realitetsopfattelse og manglende evne til at aflæse andres hensigter og adfærd«.

I 2009 blev Lual Lual atter sigtet for voldtægt og blev placeret på lukket institution, hvor han i februar 2010 blev sigtet for fornyet voldtægt og drabsforsøg. I den forbindelse mentalundersøgte Retslægerådet ham.

I rapporten konkluderer Retslægerådet, at der var en »vis risiko« for, at den 17-årige Lual Lual efter et drabsforsøg igen ville begå »ligeartet kriminalitet«, og derfor anbefalede rådet en forvaring.

»A udgør en så nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, at anvendelse af forvaring (...) med stor sandsynlighed er nødvendig til forebyggelse heraf,« skrev Retslægerådet.

Tænkte på fremtidige ofre

I både by- og landsret efterkom man Retslægerådets vurdering, og han blev dømt til forvaring på ubestemt tid. I Højesteret blev dommen omstødt til syv års fængsel – begrundelsen var hans unge alder og det faktum, at han ikke var tidligere straffet.

Anklageren i sagen, Anne Birgitte Stürup, var i sin tid rigtigt ked af, at Højesteret endte med at omstøde den forvaringsdom, som han havde fået i både i by- og landsret.

»Jeg tænkte på hans fremtidige ofre, fordi jeg dengang mente, at han ville gøre det igen,« siger Anne Birgitte Stürup.

Hun mener, at mentalerklæringen sammenholdt med drabsforsøget viser, at den mistænkte er drevet af impuls og har psykopatiske træk.

Hans mor skulle have besøgt ham, men kunne ikke, fortæller anklager Anne Birgitte Stürup. Derfor sendte hun sin 30-årige veninde.

De to sad og drak cola og lyttede til musik, da han, ifølge anklageren, pludseligt overfaldt hende. Han tog kvælertag på hende, indtil hun blev bevidstløs.

Derefter forsøgte han at voldtage hende. Voldtægten blev dog aldrig fuldbyrdet, da kvinden i sidste øjeblik overmandede ham.

»Jeg synes, at det siger noget om, hvor impulsstyret han er. Han var på en lukket institution, og der sad personale i rummet ved siden af, og alligevel forsøger han dræbe en kvinde,« siger Anne Birgitte Stürup.

Selv kendte hun ikke på daværende tidspunkt til sager, hvor man havde idømt en mindreårig en forvaringsdom, men hun mente, at netop i denne sag burde man overveje det.

Han var for ung

Forvaring regnes som en af de hårdeste straffe i det danske retssystem og gives til en lille gruppe, som vurderes farlige for deres omgivelser. Det er sjældent, at man idømmer mindreårige forvaring.

Derfor var alderen også noget anklagemyndigheden havde øje for.

»Det brød med retspraksis. Normalvis har en mindreårig ikke nået at bevise, hvor farlig personen er, men det mente jeg, han havde,« siger anklager Anne Birgitte Stürup, som understreger, at hun selvfølgelig anerkender Højesterets endelige dom.

Retslægerådet skrev i deres mentalerklæring fra 2012, at man vurderer., »at A udgør en så nærliggende fare for andres liv, legeme, helbred eller frihed, at anvendelse af forvaring (...) med stor sandsynlighed er nødvendig til forebyggelse heraf.«

Berlingske har været i kontakt med den mistænktes forsvarsadvokat fra dengang, Henrik Dupont. Han fortæller, at han desværre ikke husker sagen.

Mordene på Østerbro

Den mistænkte har siden sin sidste løsladelse skiftet navn. Nu kædes han sammen et tredobbelt mord på Østerbro. Her mistænkes han for at have dræbt tre ældre personer i samme boligkompleks.

Politiet har kaldt sagen for både »usædvanlig« og »grov«.

Til pressemødet 15. marts fortalte politiet, at man vurderer, at to af drabene umiddelbart er foregået ved kvælning. I den tredje sag er personen allerede kremeret, og politiet har derfor ikke kunnet fastslå dødsårsagen.

Desuden har politiet registreret misbrug af kreditkort efter dødsfaldene hos flere af de afdøde.

Den sigtede, som nægter sig skyldig, er varetægtsfængslet indtil 28. maj 2019.

Mentalerklæringen er næsten ti år gammel, og han har, efter han blev løsladt, taget navneforandring. Berlingske har dog valgt ikke at offentliggøre hans nuværende identitet, idet han endnu ikke er dømt i den aktuelle sag.