DR vinder Cavlingprisen for afsløringer om skattely

Dansk journalistiks fornemste pris går i år til DR.

Fem journalister fra DR vinder Cavlingprisen for afsløringer af finansielle rådgivers vejledning om skattely. DR-journalisterne Jeppe Gaardbo, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen, Michael Klint og Steen Jensen, kan nu glæde sig over at have modtaget den mest ærefulde pris, en journalist kan opnå her i landet. Ud over hæderen får de 20.000 kroner med i lommen.(Foto: Nils Meilvang/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Mediebranchens mest prestigefyldte pris, Cavlingprisen, går i år til DR.

Hæderen tilfalder journalisterne bag serien »I Skattely«, der afslører, hvordan finansielle rådgivere i form af revisorer, advokater og banker rådgiver virksomheder om, hvordan de undgår at betale skat i Danmark.

Bag serien står de fire DR-journalister Jeppe Gaardboe, Frederik Brun Madsen, Søren Kristensen og Michael Klint samt redaktør og dokumentarchef Steen Jensen. De vinder ifølge Cavlingkomitéens formand, Kirsten Pilgaard, prisen, fordi de med modige journalistiske metoder har skabt »overraskende afsløringer i en verden, man ikke sådan lige får adgang til«.

»Prisen går til en gruppe journalister, der har sat et omsiggribende internationalt økonomisk problem på dagsordenen under svære vilkår og store beskyldninger,« siger hun.

Ifølge Cavlingkomitéen er »I Skattely« modig, grundig og fremadskuende, og den skaber debat om den grådighed og dårlige moral, som ligger til grund for skattely.

»I dokumenterer bredden og dybden af et internationalt samfundsproblem – der har konsekvenser for alle i et velfærdssamfund,« siger Kirsten Pilgaard.

»I Skattely« består af i alt fire afsnit, og journalisterne har gennem knap et år afdækket, hvordan det foregår, når virksomheder rådgives om skattely. De fire journalister og redaktøren har blandt andet været under pres fra flere af de revisorer, advokater og banker, der medvirker i programmerne, og Jyske Bank har endda politianmeldt DR – anmeldelsen blev dog senere trukket tilbage.

Journalist Søren Kristensen, der tog imod prisen på gruppens vegne, understregede, at de glade for at arbejde i et mediehus, der står fast, når »virksomheder med mange ressourcer gik til modangreb«.

»Vi har været udsat for massivt pres undervejs, fordi der var nogen, der ikke ønskede, at deres rådgivning skulle blive vist i fjernsynet,« fortæller han.

Afsløringerne i serien blev foretaget af en journalist, der udgav sig for at være en forretningsmand, som ville sælge en app. Han opsøgte rådgivere, der ellers benægtede at rådgive om skattely, men som alligevel gav ham anbefalinger om, hvordan han helt kunne undgå at betale skat i Danmark. Den fiktive forretningsmand optog rådgivningen med skjult kamera.

Søren Kristensen fortæller, at »I Skattely« mest af alt handler om at skabe debat.

»Målet var at skabe debat ved at afsløre en verden, som mange ønsker skjult,« siger han.

Cavlingprisen, der er blevet uddelt siden 1945, er dansk journalistiks fornemste pris og uddeles hvert år til »en journalist eller en gruppe af journalister i samarbejde, der i særlig grad har udvist initiativ og talent i det forløbne år«.