DR var advaret om valgbrøler

Nye oplysninger viser, at DR også for fire år siden var på vildspor.

Foto: Kim Haugaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om Danmarks Radios udskældte exitprognoser fra valgdagen tirsdag tager nu en ny drejning. For nu viser det sig, at DR allerede efter kommunalvalget i 2009 var advaret om, at det kan gå meget galt, når man laver målinger ved et kommunalvalg. Det skriver bt.dk.

Her var Epinion, som lavede målingerne for DR i 2009 og stadig gør, i flere byer langt fra det endelige valgresultat. Blandt andet skød analysebureauet mere end otte procent forkert for Københavns Kommune i 2009. Årsagen var ifølge Epinion, at man fik for få interview hjem.

Valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at DR på baggrund af dækningen af kommunalvalget i 2009 var advaret om farerne ved at forudsige resultater ved et kommunalvalg:

»Efter kommunalvalget i 2009 var man advaret om, at det er uhyre svært at forudsige resultater af et kommunalvalg. Men DR må jo have en lyst til at lave det, siden det bliver ved, selvom DR er blevet advaret om, at de kan være meget fejlbehæftede,« siger Johannes Andersen til BT.

Men under dette års valgdækning valgte DR ydermere at overhøre alle alarmklokker og bestilte således såkaldte exitprognoser - en ifølge eksperter langt mere usikker metode end exitpolls. Det skyldes, at exitprognoser i høj grad bygger på interview med borgere flere dage før valgdagen, og det kan ifølge flere eksperter sagtens ændre sig inden selve valget. Exitpolls er derimod interview med personer, der har stemt.

En af årsagerne til, at et kommunalvalg er meget sværere at forudsige, er, at lokale forskelle kan betyde store frem- eller tilbagegange til enkelte partier, som ikke viser sig på landsplan.

Derfor er det yderst vanskeligt at brede exitprognoser fra enkelte byer ud til hele landet.

Direktør Asger H. Nielsen fra Megafon - en konkurrent til Epinion - der blandt andet leverer til TV 2 og Politiken, forklarer, at Politiken og TV 2 var gjort bekendt med kompleksiteten i at lave målinger på et kommunalvalg, og at det derfor ville være langt dyrere. Han undrer sig over, at DR og Epinion efter deres erfaringer fra 2009 alligevel giver sig i kast med exitprognoser.

»Deres (Epinion, red) landsresultat i 2009 var inden for skiven, men dets måling for for eksempel København var reelt ubrugelig, fordi fejlprocenten var så høj. Vi laver også fejl, men hvis vi lavede et fejlskud på otte procent og derover, ville jeg gå bodsgang og undskylde over for alle. Jeg ved desuden, at vi ville blive bedt om at lave en grundig redegørelse til dem, som vi samarbejder med, for at forklare, hvad der gik galt,« siger Asger H. Nielsen til bt.dk og forklarer, at TV2 og Politiken takkede nej til et lignende produkt.

At man overhørte alarmklokkerne, resulterede i, at DR valgdagen igennem lancerede den ene forkerte prognose efter den anden. Blandt andet blev Socialdemokraterne spået til kun at få 22,5 procent af stemmerne på landsplan, og dermed ville miste positionen som Danmarks største kommunale parti.

Valgresultatet talte dog et helt andet sprog, og Socialdemokraterne har stadig førertrøjen på i kommunerne. De forkerte tal har siden fremkaldt voldsom kritik fra politikere og ikke mindst internt i Danmarks Radio.

DRs næstformand Ole Hyltoft har kaldt det »pinligt« og »horribelt«, at DR i jagten på seere var gået så galt i byen.

Hos Epinion, der ved to kommunalvalg i træk har leveret målinger til DR, afviser man, at målingerne fra 2009 var dårlige.

»Både den prognose, vi lavede - det vil sige målingen før valget - og selve exit pollen - var de to mest præcise tal på landsplan. Vi var de mest præcise. Så er det rigtigt, at vi havde en større statistisk usikkerhed på København, fordi vi ikke nåede så mange interview, hvilket vi informerede DR om,« siger bestyrelsesformand for Epinion Mogens Storgaard Jakobsen til bt.dk.

Han henviser til valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for at få bekræftet, at Epinions målinger ikke afviger væsentligt fra andre institutters målinger.

Det har dog ikke været muligt at få kontakt til Søren Risbjerg Thomsen.