DR undskylder nu uforbeholdent mediets ansvar i sag om grove krænkelser

I en e-mail kommer Danmarks Radios kulturdirektør med en uforbeholden undskyldning over for de berørte personer, som står frem i en artikel i Berlingske og fortæller om krænkelser fra en kendt radiovært. DR-værtens daværende chef skulle have håndteret den sag bedre, lyder det.

DR sætter nu ord på en artikel i Berlingske, hvor flere personer beskylder en profileret radiovært for grænseoverskridende adfærd. Danmarks Radio finder det »beskæmmende« og undskylder dybt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Klint/Ritzau Scanpix

Danmarks Radio beklager nu dybt over for de mennesker, der i årevis af blevet krænket af P1-vært Mads Aagaard Danielsen – og DR beklager samtidig institutionens egen mangelfulde måde at håndtere sagen på.

Det sker efter, at Berlingske søndag bragte en artikel, hvor flere personer – fortrinsvis kvinder – står frem og fortæller samt dokumenterer grænseoverskridende adfærd fra værten på P1-programmet »Shitstorm«.

»Det, der kan læses i Berlingske, gør dybt indtryk. Sådan skal ansatte i DR naturligvis ikke opføre sig. Det er selvsagt dybt beskæmmende, at nogen skal opleve en sådan adfærd fra en DR-medarbejder, og vi vil gerne uforbeholdent undskylde overfor de pågældende, at de har været udsat for det, der beskrives. Sådan skal det ikke være,« skriver kulturdirektør i DR, Henrik Bo Nielsen.

Berlingske har i dagevis forsøgt at få et interview med direktøren, men det afviser Danmarks Radio. DR ønsker kun at besvare spørgsmål skriftligt.

Kendte til klage

En række kvinder og mænd står i dag frem i Berlingske og fortæller, hvordan de i årevis er blevet groft krænket af Mads Aagaard Danielsen, der har sendt hadbeskeder, opført sig chikanerende og truende og dertil truet med at lække nøgenbilleder af kvinder.

Berlingske beskriver også, at direktør på Radio24syv, Jørgen Ramskov, allerede i august 2019 sendte en klage over Mads Aagaard Danielsen til Danmarks Radio, hvor han gjorde det klart, at Danielsen havde udsat de to medarbejdere »for chikane og direkte trusler«.

»Det er sket på sociale medier, det er sket ved talrige telefonopringninger og SMS-beskeder på alle tænkelige og utænkelige tidspunkter af døgnet. Indholdet i henvendelserne varierer fra kommentarer om de pågældende medarbejderes faglige kompetencer til direkte trusler om at ødelægge deres karriere og slet skjulte trusler om, hvad der vil ske, når Mads Aagaard møder de pågældende. Mads Aagaard truer også med at opsøge de pågældende medarbejdere på deres privatadresser.«

I henvendelsen, der er sendt til daværende redaktionschef, fremgår det:

»(...) Jeg har svært ved at tro, at den opførsel Mads Aagaard lægger for dagen er i overensstemmelse med en ansættelse i DR, og jeg forventer, at du klart og tydeligt kræver, at han stopper med at chikanere og true medarbejdere på Radio24syv og ikke kontakter dem fremover – hverken på arbejde og privat.«

I dag husker Jørgen Ramskov tydeligt episoden:

»Vi er ikke skallesmækkende mimoser, vi kan godt tåle en barsk og fri debat, men alvoren var jo med Mads Aagaard, at i stedet for en klage over det, han måtte mene er galt, udarter det sig til privat forfølgelse og trusler. Og det er fuldstændig uacceptabelt.«

DR: Chef skulle have håndteret det bedre

Klagen til den pågældende DR-chef fik ikke tydelige konsekvenser, klagen blev reelt afvist, og DR fastslog, at »der er tale om gemytter i kog og både fejl og uheldige ting på begge sider«.

»Den pågældende DR-chef tog det ikke alvorligt. Er man utilfreds, er der et system for, hvordan man udtrykker sig, og det burde DR om nogen vide. Det, DR gør her, er, at de tillader en medarbejder at gå grassat på folk, og det griber de ikke ind over for,« siger Jørgen Ramskov.

Nu erkender DR også at have fejlet i behandlingen af klagen i 2019.

»DR skal fremover sætte hurtigere ind i forhold til at stoppe medarbejdere, der måtte bryde grænserne for, hvordan man opfører sig. Det arbejde er i fuld gang. Meget tyder på, at den relevante chef i forhold til beskrivelserne i Berlingske, som ikke længere er ansat i DR, skulle have ageret hurtigere, anderledes og orienteret videre om forholdene, blandt andet ved henvendelserne udefra. Det ønsker vi at komme helt til bunds i, men vores hovedfokus lige nu og her i de kommende dage er at tage kontakt til dem, der er stået frem med oplevelser, der skal handles på, og at tage vare på de medarbejdere i DR, der er berørt,« skriver kulturdirektør Henrik Bo Nielsen i e-mailen til Berlingske.

Berlingske har bedt Danmarks Radio oplyse, hvorvidt DR vil undersøge institutionens egen håndtering af sagen, herunder ved inddragelse af et advokatfirma. DR oplyser, at sagen mod Mads Aagaard Danielsen er ved at blive undersøgt grundigt:

»DR valgte for to uger siden at skride til en hjemsendelse og indlede en undersøgelse, der allerede har ført til iværksættelse af en sag, der meget snart afsluttes.«