DR undertrykte klager over seksualiseret miljø i Pigekoret

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier – om den vedholdende coronakrise og de øvrige store begivenheder og samtaleemner i ind- og udland.

12 tidligere sangere i DR Pigekoret kritiserer et seksualiseret og grænseoverskridende miljø under Michael Bojesens tid som chefdirigent fra 2001 til 2010. Klager fra pigerne blev undertrykt, lyder det. DRs kulturdirektør, Henrik Bo Nielsen, kalder det »på ingen måde acceptabelt«. Michael Bojesen afviser anklagerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til en lørdag, der markerer fars dag og ikke mindst grundlovsdag – dagen i 1849, hvor Danmarks første grundlov blev underskrevet, og vi gik fra enevælde til demokrati.

Skulle du foretrække morgennyhedsoverblikket på lyd, kan podcasten »Morgenposten« findes her:

Og dagens coronatal følger her:

Og så videre til dagens historier:

​Dansk major har set de grynede optagelser, og han er ikke længere i tvivl

Er det i virkeligheden hidtil ukendt teknologi fra Rusland og Kina, der har kickstartet en vedholdende amerikansk debat om ufoer? Det ville være et beroligende svar, men den holder ikke, svarer major Karsten Marrup, der er chef for Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet. Han vil ikke længere udelukke muligheden af, at ikkemenneskeskabt teknologi i luftrummet.

De seneste uger og måneder har USAs forsvarsministerium, Pentagon, for første gang bekræftet en stribe videooptagelser af uforklarlige flyvende objekter observeret af blandt andre jagerpiloter og fra amerikanske flådefartøjer.

Og om få uger ventes de amerikanske myndigheder at frigive en omfattende rapport om flere end 120 af denne type episoder.

Om en video siger Karsten Marrup: »Jeg kan bare se, at det ikke er en teknologi, som vi har, og så kan ikke tænke andet, end at den ikke er menneskeskabt. Det er min egen konklusion, og så sætter jeg den på hylden og vælger at sove roligt om natten.«

Der er udsigt til, at efterspørgslen på boliger vil vokse voldsomt især i hovedstaden, viser ny og omfattende rapport om befolkningsudvikling og økonomi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Boligmangel i hovedstaden tyder på »prisstigninger af gigantiske dimensioner«

En omfattende rapport viser, at der kommer til at mangle så mange boliger, især i København, at det vil presse priserne voldsomt opad. Dog vil andre mekanismer trække en smule i den anden retning.

Analysen konkluderer, at befolkningsudviklingen, økonomien og boligstrukturen udløser en mangel på tusindvis af boliger i hovedstaden i de kommende årtier – blandt andet på grund af en vedvarende vandring fra land til by. Konklusionen i rapporten er klar: »Affolkningen af landets yderkommuner videreføres, mens storbykommunerne og andre geografiske knudepunkter kan imødese en fortsat befolkningstilvækst,« hedder det.

I tørre tal vil der ifølge analysen mangle 134.100 boliger i hovedstadsområdet svarende til 21,4 procent flere i 2040. Isoleret set vil dette trække prisniveauet voldsomt op, påpeger Svend E. Hougaard Jensen, professor i økonomi ved CBS.

Læs om den fremtidige efterspørgsel i artiklen her.

Sugardating findes også blandt velstillede unge

Sugardating er langt mere udbredt blandt velstillede og ressourcestærke unge kvinder end forventet. Det oplyser en forsker bag et stort igangværende forskningsprojekt, som blev indledt i 2019 og er det første, der undersøger sugardating i Danmark.

For velstillede unge handler sugardating ikke om at tjene penge, men om noget ganske andet. En af bevæggrundene er seksuelle fantasier og ønsker om at eksperimentere seksuelt. En anden, at nogle velstillede unge er tiltalt af, at manden gør sig ekstra umage over for kvinden og går op i at arrangere en god date.

»Mange af kvinderne nævner, at de ikke får det samme ud af en almindelig Tinder-date. Flere siger for eksempel, at de gennem normal dating møder en masse nærige mænd, hvor de er nødt til at splitte regningen. Generelt synes de ikke, at mændene gør nok ud af almindelige date,« forklarer Christian Groes, der er forskningsleder på projektet.

Læs artiklen her.

Unge er i dag mere åbne over for at udforske seksuelle grænser, fortæller en forsker i sugardating. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Både frustrerede borgere og eksperter kritiserer myndighederne for at nedtone risiciene i giftsag

I op mod 15 år har familien Bakker spist kød forgiftet med det sundhedsskadelige fluorstof pfos. Det skriver Jyllands-Posten.

Danske og internationale forskere har konkluderet, at pfos især er farligt for gravide, fostre og børn, idet stoffet forringer effekten af børnevaccinationer, nedsætter fødselsvægten og øger risikoen for abort. Hos voksne kan en forhøjet pfos-koncentration give forhøjede kolesterol- og levertal. Anden forskning peger på, at stoffet kan øge risikoen for at udvikle kræft. Ved Korsør er pfos udledt fra en nærliggende brandøvelsesplads og er med regnvandet end på marken, hvor kogræsserforeningens køer er blevet forgiftet.

Borgerne er blev inviteret til et informationsmøde med sundhedsmyndighederne.

»Det er som om, at myndighederne forsøger at tone det ned. De gav det indtryk på mødet, at pfos ikke er alvorligt og vil være ude at kroppen inden for nogle år,« siger Jacob Bakker.

Holbæk Sygehus erkender at skulle have været »lidt mere tydelige«.

Læs artiklen her.

DR undertrykte klager over seksualiseret miljø i Pigekoret

Tidligere sangere i DR Pigekoret kritiserer et seksualiseret og grænseoverskridende miljø under Michael Bojesens tid som chefdirigent fra 2001 til 2010.

12 navngivne tidligere pigekorsangere fortæller i dag til Politiken om oplevelser, som de har bevidnet, og som alle relaterer sig til en seksualiseret kultur i DR Pigekoret. Der var ikke en oplevelse af, at man kunne sige fra over for ledelsen. Dem, der forsøgte, blev undertrykt eller afvist, lyder det.

»Jeg følte aldrig, at det var en mulighed at sige til nogen, at der var noget galt. Men de folk, der var omkring koret, kendte godt til den dynamik, der var mellem Michael Bojesen og pigerne,« siger tidligere pigekorsanger Mette Damm.

Sammenfattet lyder kritikken af miljøet fra tidligere pigekorsangere: Når man som barn trådte ind i Radiohuset, trådte man ikke blot ind i et traditionsrigt eliteensemble. Man trådte ind et »megaseksualiseret miljø«, hvor teenagepiger blev belønnet for at klæde sig udfordrende til korprøver, og hvor nogle blev udsat for »uopfordret seksuel opmærksomhed«. Man følte sig som en del af »et harem« for voksne gæstemusikere.«

Læs artiklen her.

Det sker i dag:

Tidligere statsminister Poul Schlüter bisættes fra Holmens Kirke i København. Poul Schlüter døde torsdag 27. maj, 92 år. Ifølge dødsannoncen er der kun adgang for inviterede. Efter bisættelsen er De Konservative vært ved en mindehøjtidelighed i Børsbygningen, ligeledes for inviterede. Her ventes statsminister Mette Frederiksen (S) at tale klokken cirka 14.45.

I anledningen af grundlovsdag afholdes der grundlovsdagstaler fra repræsentanter for de politiske partier i løbet af dagen.