DR trækker satirevideo om Støjberg-kage tilbage

P3 slettede satirevideo om Støjbergs »flygtningestramningskage«, fordi kommentarerne på Facebook ikke var det, som DR havde håbet på. »Bizart«, mener satireforsker

ccc Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Onsdag eftermiddag kunne man på DR P3s Facebook-side se en satirevideo, der hånede integrationsminister Inger Støjberg for at fejre regeringens 50 flygtningestramninger med en kage. Men efter blot tre timer blev videoen slettet, fordi reaktionerne på Facebook ikke var som ønsket, som digital redaktør for P3 Jonas Delfs forklarer det til Radio24syv.

»Der var ganske få, der citerede jokes fra vores satirevideo i kommentarfeltet, mens resten handlede om, at Inger Støjberg var et fjols eller ikke var et fjols. Vi havde gerne set, at det handlede mere om vores take på historien, men det gjorde det ikke,« siger han til Radio24syv.

»I videoen ser man de to satirikere Søren Hviid Melsen og Lasse Schøber spise en kage hvorpå der er afbilledet en gruppe desperate flygtninge, der står bag et hegn.Det er sjovt, at der er flere politikere, der tit snakker om det der med, at Danmark er et kristent land, ikke? Det kan godt nogen gange være lidt svært at få øje på næstekærligheden, synes jeg,« siger Søren Hviid Melsen, hvortil Lasse Schøber svarer:

»Det kan jo være, de har hørt forkert. At det er næsten kærlighed. Næsten elsker dem. Det kan være, det er en lille slåfejl i biblen.«

Dennis Meyhoff Brink, satireforsker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, har set videoen. Han kan ikke forstå, at DR har trukket den tilbage.

»Det er bizart, at en velpolstret organisation som DR bruger ressourcer på en video, som man har troet på, men som man bagefter trækker tilbage. Det virker, som om DR er bange for at tage debatten. Jeg synes, videoen er god satire, fordi den meget vellykket udstiller den kynisme, der ligger i, at Inger Støjberg fejrer flygtningestramninger,« siger han til Radio24syv.

Dennis Meyhoff Brink siger, at det er urealistisk at forestille sig, at debatten ikke kommer til at handle om hvorvidt folk kan lide Inger Støjberg og hendes politik, når DR vælger at lave en satirevideo om netop Inger Støjberg.

»Det er et mærkeligt princip at lade kommentarerne på Facebook diktere, at videoen skal slettes. Alle ved, at det kun er en lille procentdel af Facebook-brugerne, der gider indgå i debatter. Man lader den laveste fællesnævner bestemme ved at gøre det her,« siger han til Radio24syv.

Dansk Folkepartis medieordfører Morten Marinus forstår heller ikke DRs beslutning om at slette en regeringskritisk satirevideo:

»Jeg synes, det er amatøragtigt at slette videoen. Man skal ikke lægge indhold ud, hvis man ikke er klar til at få andre reaktioner end dem, man håber på,« siger han til Radio24syv.

Jonas Delfs, digital redaktør på P3, afviser ikke, at P3 også i fremtiden kommer til at slette satirevideoer, hvis folk i kommentarsporet ikke reagerer som håbet. Det er anden gang på halvandet år, at DR producerer satire om Inger Støjberg, som brugerne ikke får at se.

I 2015 lavede DR2-programmet Næste Uges TV en satirevideo, der karikerede et afsnit af DR1-programmet Kender Du Typen. Hovedpersonen i programmet var Inger Støjberg, som i satirevideoen havde indvandrere som fanger i sit hjem og som ifølge satirevideoen havde familiære relationer til Adolf Hitler. Videoen blev aldrig sendt.