DR-journalist hjalp Guldbrandsen

DR-ansat har udleveret en båndet optagelse til filminstruktør Guldbrandsen, der i dag er blevet anmeldt til politiet for injurier af Søren Gades pressechef, Jacob Winther.

Samtidig med, at DR-ledelsen i går krævede en lydoptagelse tilbage fra Christoffer Guldbrandsens advokat, kom den bebudede injurie-anmeldelse mod Guldbrandsen fra Søren Gades pressechef, Jacob Winther.

DRs generaldirektør, Kenneth Plummer, vil have den lydoptagelse tilbage, som en DR-journalist viser sig at have optaget med en kilde og derpå i strid med DRs regler udleverede til instruktør Christoffer Guldbrandsen og dennes advokat, Anders K. Németh.

I går kom det frem, at en medarbejder i DR Oplysning den 25. januar i år optog en samtale med en kilde om lækage-sagen fra 2007, hvor forsvarsminister Søren Gades (V) pressechef Jacob Winther er anklaget af filminstruktøren Christoffer Guldbrandsen for at være TV 2s kilde til nyheden om jægersoldater til Irak.

Da DR-journalistens chef afviste, at optagelsen kunne bruges i DR, sendte medarbejderen i stedet optagelsen til Christoffer Guldbrandsen. Og det er ifølge DRs generaldirektør i strid med alle DRs principper om kildebeskyttelse og udlevering af materiale til en tredjepart.

Personsammenfald

DR Oplysnings chef er direktør Gitte Rabøl, der tidligere var chef for DR2 og dermed opdragsgiver for blandt andet Guldbrandsens omstridte dokumentar »Den hemmelige krig«, ligesom der i DR Oplysning er andre medarbejdere, der har arbejdet tæt sammen med Guldbrandsen om blandt andet »Den hemmelige krig«.

DRs generaldirektør vil dog ikke oplyse, hvem den pågældende medarbejder er, eller hvilken sanktion der venter vedkommende for en overtrædelse af DRs regler, som Plummer kalder »dybt problematisk«.

»Jeg blev orienteret fredag aften, og nu har vi vendt alle sten i sagen. Så er det passende at orientere omverdenen,« siger Kenneth Plummer.

»Gitte har ikke noget med sagen at gøre. Det er en medarbejder, der har handlet på egen hånd og har lavet en optagelse, som han har givet videre, uden at kilden på optagelsen har været vidende om, at den er optaget og videregivet. Den er også lavet uden tilladelse fra den pågældende medarbejders chef, så derfor ser vi med så stor alvor på sagen.«

Plummer mener ikke, at det bør betyde noget for DRs troværdighed, at en enkelt medarbejder handlede uden om sin chef.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen kaldte i går sagen for en »belastning for alle« og opfordrede alle, der har materiale eller en »rygende pistol« i sagen, om at lægge det frem. »Alt andet er helt utilstedeligt,« sagde han.

TV-mand politianmeldt

I aftes besluttede Jacob Winther og hans advokat så at politianmelde Christoffer Guldbrandsen i stedet for at anlægge en civil injuriesag. Anmeldelsen er en mulighed, som offentligt ansatte kan gribe til. »Christoffer Guldbrandsen har i medierne rettet udokumenterede beskyldninger mod Jacob Winther for i 2007 at have lækket fortrolige oplysninger til pressen,« skriver Winthers advokat, Hans Sønderby Christensen til Ritzau.

Politiet er i forvejen i gang med efterforskning på baggrund af en anmeldelse fra et SF-folketingsmedlem. Efterforskningsleder Ove Dahl vil ikke oplyse nærmere om fremgangsmåden, men siger dog, at han forventer, at der vil gå »en rum tid«, inden politiet når til en konklusion.

Guldbrandsens advokat, Anders Nemeth, havde ingen kommentarer til sagen i går og Guldbrandsen svarede ikke på en henvendelse.