DR: Intet problem med hovedkilde

Ingen af hovedvidnerne i DRs dokumentarfilm »Den hemmelige krig« oplevede mishandling af fanger i Kandahar. I filmen blev den oplysning kun nævnt i en bisætning. Men det er alligevel tilstrækkeligt, mener DR 2s chef.

En af hovedkilderne i filmproducenten Christoffer Guldbrandsens omstridte film, »Den hemmelige krig«, som er finansieret af bl.a. DR, oplevede ikke mishandling af fanger i Kandahar i foråret 2002. Det var i den periode, danske soldater to gange afleverede fanger, som ifølge filmen sandsynligvis blev mishandlet under deres ophold i det amerikanske afhøringscenter.

»Ingen tortur-erfaring«
Men kilden, forhørslederen Chris Hogan, afviser i et interview i gratisavisen Nyhedsavisen pure, at der forekom mishandling af fanger. Dermed slutter han sig til kollegaen Edward Herman, som forleden lige så katergorisk afviste fangemishandling.

Chris Hogan oplyser samtidig, at han også fortalte filmholdet, at der efter hans bedste vidende ikke foregik overgreb eller overtrædelser af Geneve-konventionerne i lejren. Men den udtalelse kom ikke med i filmen. Her siger Chris Hogan dog i forbifarten, at »jeg har ingen erfaring med tortur«, og den sætning er tilstrækkeligt, mener DR 2-chef, Gitte Rabøl.

»De to forhørsledere var jo dem, der havde ansvaret, så derfor var det vel naturligt ikke at bruge dem som sandhedsvidner,« siger hun.

I stedet for de to forhørsledere, som opholdt sig i forhørscenteret i mange timer dagligt gennem et halvt år, har filmen interviews med flere afghanere, som siger, at de blev sparket og fik hår klippet af under opholdet i afhøringscenteret.

Chris Hogan blev i filmen brugt som hovedkilde til påstanden om, at de danske soldater indbragte fanger til det amerikanske afhøringscenter i flere tilfælde end de to, som regeringen har oplyst om. Hogan mener, at det skete i mindst tre tilfælde og måske i fem-seks tilfælde.