DR forsvarer dokumentar

DR mener ikke, de handlede etisk uforsvarligt ved at vise dokumentaren "Forældrekrig" onsdag. De medvirkende forældre og børn har godkendt alle scener, siger DR

DR mener, de har det etiske regelsæt i orden, efter at de onsdag viste dokumentaren "Forældrekrig".

Dokumentaren viser den ulykkelige niårige Mette, der som følge af forældreansvarsloven, skal vælge at bo hos enten sin mor eller far.

- Gennem hele forløbet har vi haft en tæt dialog med forældrene og børnene. Den dokumentar vi viste i går (onsdag aften red.) er blevet godkendt fra ende til anden af de medvirkende forældre og børn. Vi mener derfor, vi har etikken helt i orden, siger dokumentarchef i DR, Steen Jensen.

Dermed skyder han den kritik ned, som retsordfører for De Radikale, Lone Dybkjær, torsdag har rettet mod DR's etiske retningslinjer. Hun mener, dokumentaren er etisk uanstændig, fordi den udstiller én enkelt piges svære valg mellem sine forældrene.

- Det er etisk dybt forkasteligt, at DR udstiller denne lille pige. At DR vælger at gøre hele Danmarks befolkning bekendt med pigens psykiske problemer forværrer blot hendes situation, siger Lone Dybkjær.

Steen Jensen giver dog ikke meget for Lone Dybkjærs kritik. Han mener, at dokumentaren bliver nødt til at vise mindre behagelige situationer, for at sætte fokus på, hvilke konsekvenser loven kan have for de ramte skilsmissebørn.

- Lone Dybkjær risikerer at fjerne debatten fra det overordnede ved at gå ind i en kritik af det konkrete eksempel. De scener, vi har med, er nøje udvalgt for at få så mange konsekvenser frem i lyset, og ikke for at udstille pigen, siger han og fortsætter:

- Vi har jo netop valgt at interviewe både advokater, jurister og psykologer, der til dagligt ser konsekvenser af loven. På den måde undgår vi at fremstille families eksempel som unik, men som et generelt problem, siger Steen Jensen.

Sidste år steg antallet af forældremyndighedssager afgjort i retten med 20 procent. Samtidig bliver stadig flere børn indkaldt i sagerne.

/ritzau/