DR: Fint at skulle spørge om lov ved brug af Muhammedtegninger

DR har intet problem med at blive sidestillet med andre medier, så public service-mediet nu også skal spørge om lov til at bruge de kontroversielle Muhammedtegninger, fortæller nyhedschef Ulrik Haagerup.

»Det har vi slet ikke noget problem med.«

Sådan lyder reaktionen fra chef for DR Nyheder Ulrik Haagerup, efter foreningen Danske Bladtegnere har forbudt Danmarks Radio at bruge de kontroversielle Muhammedtegninger uden først at spørge om lov.

»DR bliver nu sidestillet med andre medier forstået på den måde, at vi har haft en kollektiv aftale med rettighedsorganisationen CopyDan om, at vi frit kunne bruge for eksempel de her bladtegninger,« siger Ulrik Haagerup med henvisning til, at DR i kraft af en aftale med CopyDan fra 2009 indtil nu har kunne bruge billederne frit.

»Det er specielle tegninger, som er blevet et symbol i en meget langtrukken og ulykkelig konflikt, som de her tegnere står lige i midten af. Det understreger, at det er vigtigt, at vi tænker os om, når vi foretager redaktionelle valg, der omhandler de her tegninger,« siger Ulrik Haagerup.

Ifølge formand for Danske Bladtegnere Lars Refn er det blandt andet DRs egen skyld, at der nu bliver ændret på den seks år gamle aftale.

»Vi er blevet opmærksomme på, at den debat, DR selv startede ved at lade Adam Holm (vært på Deadline, red.) sidde og fægte med en bog med Muhammedtegningerne i, var der noget kontroversielt i. Derfor har vi, fordi vi har fået muligheden for det, sagt til DR, at hvis de vil bringe en af tegningerne, skal de spørge den enkelte tegner i det enkelte tilfælde,« siger Lars Refn til bt.dk.

DRs nyhedschef afviser, at ændringen kommer til at få nogen betydning for fremtidige programmer i DR-regi.

»Det er som sagt en speciel situation med de her tegninger, og derfor har vi også en speciel redaktionel procedure, som sikrer, at vi tænker os grundigt om - både i forhold til, om det er nødvendigt at bruge tegningerne, og i så fald hvordan vi bruger dem,« siger Ulrik Haagerup.

DR har ifølge MediaWatch hidtil haft retningslinjer, der blandt andet slår fast, at Muhammedtegningerne skal chefgodkendes og kun må vises i ekstraordinær relevant redaktionel sammenhæng.