DR delte gratis cigaretter ud på gymnasium

DR3s kommende satireprogram »Absurdistan« har skabt vrede på Gefion Gymnasium i København.

Gymnasium føler sig ført bag lyset af satire-program. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Metoderne bag DR3-programmet »Absurdistan« får en hård medfart allerede inden TV-kanalen overhovedet er gået i luften.

DR fik ifølge eb.dk lov til at filme et indslag til det kommende satireprogram på Gefion Gymnasium under påskud af, at den frivillige organisation rygeoplysning.dk skulle give et foredrag om konsekvenserne ved rygning.

Men i stedet gik komikeren Jesper Juhl på scenen og opfordrede eleverne til at ryge så meget som muligt, hvorefter der blev delt gratis cigaretter ud.

- Vi sagde ja til henvendelsen fra rygeoplysning.dk, da vi lige har haft en drøftelse om, at vi skulle lave noget for eleverne om rygestop osv. Men da de så kommer, er det helt igennem et ironisk foredrag, de laver. Konteksten er et satireprogram på DR, og det bliver vi sure over. Vi kendte ikke præmissen, og det, synes vi ikke, er okay, siger Gefion Gymnasiums rektor, Birgitte Vedersø, til eb.dk.

Rektoren har nu sendt en klage til DR og understreger, at optrinnet formentlig ikke var blevet til noget, hvis hun havde fået at vide, hvad der egentlig skulle ske.

- Jeg tror ikke, at jeg ville have sagt ja, da det blandt andet sluttede med gratis uddeling af cigaretter, og i og med at vi har en rygelovgivning, som siger, at man ikke må ryge på ungdomsinstitutioner eller udenfor, så er det ikke i orden, siger Birgitte Vedersø.

Absurdistans redaktør, Anders Thomsen, siger, det er meget normalt, at folkene bag satireprogrammer ikke fortæller, hvad de har i sinde.

- Når man laver satireprogrammer, kan det være en fordel ikke at afsløre det før bagefter, som vi også gjorde her. De siger så, at det ikke er okay, at vi bringer det, og så gør vi ikke det, siger Anders Thomsen til eb.dk.

Han beklager, at Gefion Gymnasium ikke føler sig ordentlig behandlet.