DR-bossen er en hyggelig mand – hvis han får ret

Det er en erfaren og kontant problemknuser, der går forrest i forsvaret af Danmarks Radio, mens de blå partier lægger op til massive besparelser.

Michael Christiansen, ny bestyrelsesformand for Aarhus Universitet, derudover bestyrelsesformand i DR mm. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke uvant for Michael Christiansen at få trumfet sin vilje igennem. Ifølge kolleger er det faktisk noget af det, han er allerbedst til, når han styrer slagets gang i bestyrelseslokalet. Og nu ser det ud til, at den kontante DR-formand får brug for stærk vilje og gode lederevner – og mere til.

Som bestyrelsesformand i Danmarks Radio (DR) er han gået forrest i den aktuelle debat om det statsfinansierede medies fremtid med medarbejdere og generaldirektør Maria Rørbye Rønn i baggrunden. Her har han i skarpe vendinger skudt tilbage mod politikerne og reageret på, at de borgerlige partier ført an af Dansk Folkeparti lægger op til historisk store besparelser i DR – op til 25 pct. over en femårig periode, står det til DF.

Nok er det politikerne, der bestemmer DRs rammer, men det kan få store konsekvenser, hvis politikerne får deres vilje, har Michael Christiansen advaret.

»Det er det største samlede angreb på dansk kulturformidling og public service-nyhedsformidling, vi har set til dato,« skrev han søndag i et debatindlæg i Berlingske og konstaterede, at omkring en tredjedel af den nuværende produktion skal skæres væk, hvis DFs planer bliver gjort til virkelighed.

Sagt med andre ord: med hvad der ligner et fast besluttet borgerligt flertal på Christians-borg, er det et uvejr af de større, som den drevne embedsmand, jurist og bestyrelsesformand nu skal manøvre det danske public service-flagskib igennem.

Michael Christiansen er uddannet jurist og var i en årrække embedsmand i Forsvarsministeriet, hvor han fra 1988 til 1992 var departementschef, før han skiftede embedsværket ud med kulturens verden. I 1992 blev han ansat som direktør på Det Kongelige Teater – en post, han bestred frem til 2008.

Da Michael Christiansen tog plads i DRs chefstol tilbage i 2008, var det lettere kaotiske tider i mediehuset. Det var kort tid efter en massiv sparerunde, hvor det blev meldt ud, at 300 ansatte skulle afskediges, og kort tid efter balladen om byggeriet af den nye DR Byen – herunder Koncerthuset – som blev væsentligt dyrere end først antaget.

»Går til stålet«

En af dem, der har arbejdet tæt sammen med Michael Christiansen, er Ole Hyltoft, der indtil 2015 var næstformand i DRs bestyrelse som det af Dansk Folkeparti udpegede bestyrelsesmedlem. Han har flere gange – også offentligt – været særdeles uenig med Michael Christiansen om, hvordan licensbutikken skal drives. Ifølge Ole Hyltoft er Michael Christiansen først og fremmest en stærk leder og ferm formand for DR.

»Hvis man er enig med ham, er han en hyggelig mand at være sammen med. Vi har holdt møder hjemme hos mig, hvor han har fortalt historier om de gamle dage på Det Kongelige Teater. Men hvis man er uenig med ham, går han linen ud. Hvis han vil have sin vilje, går han til stålet,« siger Ole Hyltoft:

»Og det er han god til.«

Ifølge Ole Hyltoft er det ganske usædvanligt, at Michael Christiansen kommer med så skarpe og kontante udmeldinger om DR, som det har været tilfældet de seneste dage.

»Han kan lide at gå under radaren, og han er normalt ikke særlig krigslysten offentligt. Derfor er det ekstraordinært, det der sker nu. Men det er jo, fordi lokummet brænder,« siger han.

I DR husker man tydeligt, da Michael Christiansen overtog formandsposten. Stig Paulsen har været medlem af DRs bestyrelse som medarbejdernes repræsentant siden 2007. Og han husker, hvordan en stærk mand, som han beskriver som »meget dygtig og kompetent«, trådte ind ad døren.

»Vi oplevede en meget stor forskel, da Michael satte sig på stolen. Han var enormt god til at skabe fælles fodslag i bestyrelsen, selv om der kan være forskellige holdninger, og han er vældig god til at finde kompromisset,« siger han.

»DR er altid under angreb: både når det går dårligt, og når det går godt. Han har evnet at være forudseende, hvor vi på den ene side skal lytte til politikerne, og på den anden side skal bestemme selv. Samtidig har han også en meget stor forståelse for det politiske system.«

Det er ikke blide ord, som Michael Christiansen har taget i brug i den verserende debat. De mulige besparelser handler ikke alene om antallet af TV- og radiokanaler til danskerne. Det handler om, at politikerne piller ved »den samlede demokratiske mekanisme i Danmark«, har Christiansen sagt.

Selv ser han det som sin pligt at gå i brechen for DR - og dermed danskerne.

»Det er fuldkommen berettiget, at der er politisk debat om DR. Men man må aldrig glemme, at jeg sidder på vegne af hele Folketinget, og jeg skal først og fremmest administrere den lovgivning, der sikrer danskerne et uafhængigt DR. Det kan lejlighedsvist være meget ubehageligt for politikere, men det er min opgave,« siger Michael Christiansen.

Den nuværende aftale om DRs rammer løber frem til 2018, og inden da skal politikerne forhandle en ny aftale på plads, hvor DF altså kom med sit indspark i den forgange uge. Og det er en vigtig pointe, siger Michael Christiansen.

»Jeg vil gå langt for at holde kursen. Men derfra og så til at diskutere DRs fremtid efter udløbet af de nuværende forlig er en anden sag. Der vil jeg aldrig kunne kræve anden indflydelse end at fremlægge konsekvenser af et forslag, der bliver fremsat. Jeg er ikke politiker.«